Karp po styryjsku

Karp po styryjsku

Łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler, por, cebula i czosnek, które dodają mu więcej wyrazistości. Z przepisem na karpia po styryjsku zetknąłem się dość dawno temu w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska. Tak, wiem że Styria jest w Austrii, ale domyślam się, że potrawa pamięta po prostu czasy wielonarodowej monarchii Habsburgów i że pewnie wtedy trafiła na Węgry. Nie jest to jednak zbyt popularny przepis na karpia w naszym kraju, na pewno więc warto spróbować czegoś nietypowego. Z jednej strony danie takie nada się po prostu na co dzień dla każdego miłośnika karpia, ale też np. jako oryginalna forma podania tej ryby na wigilijny stół. Jak większość potraw z karpia jest ona bardzo prosta do zrobienia, a zarazem nie można odmówić jej atrakcyjnego wyglądu – który zawdzięcza głównie kolorowym warzywom i dekoracji.

 




Karp po styryjsku

Łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości.

Składniki (na 4 porcje)

  1. karp – 750g, najlepiej w postaci przepołowionych dzwonek – patrz zdjęcie
  2. 2 duże marchewki (300g)
  3. duży kawałek korzenia selera (250g)
  4. 2 łodygi selera naciowego
  5. kawałek środkowej części pora (100g)
  6. 1 średnia cebula (150g)
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 250ml bulionu warzywnego
  9. kilka łyżek soku z cytryny
  10. 1 płaska łyżeczka soli
  11. 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  12. 2 liście laurowe
  13. 1 łyżka masła

Do podania

  1. kilka niedużych gotowanych ziemniaków
  2. tarty chrzan
  3. natka pietruszki

Instrukcje

  1. Cebulę kroimy na drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Marchewki i seler korzenny obieramy, z selera naciowego usuwamy zdrewniałą dolną część. Marchew i oba selery kroimy w słupki o długości ok. 5 cm oraz szerokości ok. 5mm – patrz zdjęcie. Pora dokładnie płuczemy i tniemy w paski o podobnej szerokości.
  2. Na dużej patelni na dość silnym ogniu roztapiamy masło. Gdy zacznie wrzeć, podsmażamy cebulę i czosnek – przez 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy marchew, oba selery oraz por. Posypujemy połową soli i pieprzu i dokładnie wszystko przez chwilę mieszamy.
  3. Wlewamy do warzyw bulion. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy liście laurowe (powinny być zanurzone w płynie). Przykrywamy naczynie i dusimy warzywa powoli na małym ogniu przez 10 minut.
  4. W międzyczasie przygotowujemy karpia. Stronę bez skóry skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy pozostałą solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut.
  5. Karpia kładziemy na warzywa skórą do dołu na 2-3 minuty. Następnie odwracamy go jednorazowo i nie powtarzamy już tej operacji. Łączny czas duszenia karpia do zwykle od 6 do 10 minut, zależnie od wielkości i grubości kawałków mięsa.
  6. Rybę podajemy z warzywami, a najlepiej również ziemniakami i świeżym tartym chrzanem.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: