Karp po styryjsku

Łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler, por, cebula i czosnek, które dodają mu więcej wyrazistości. Z przepisem na karpia po styryjsku zetknąłem się dość dawno temu w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska. Tak, wiem że Styria jest w Austrii, ale domyślam się, że potrawa pamięta po prostu czasy wielonarodowej monarchii Habsburgów i że pewnie wtedy trafiła na Węgry. Nie jest to jednak zbyt popularny przepis na karpia w naszym kraju, na pewno więc warto spróbować czegoś nietypowego. Z jednej strony danie takie nada się po prostu na co dzień dla każdego miłośnika karpia, ale też np. jako oryginalna forma podania tej ryby na wigilijny stół. Jak większość potraw z karpia jest ona bardzo prosta do zrobienia, a zarazem nie można odmówić jej atrakcyjnego wyglądu – który zawdzięcza głównie kolorowym warzywom i dekoracji.

Karp po styryjsku

Składniki (na 4 porcje)
- karp – 750g, najlepiej w postaci przepołowionych dzwonek – patrz zdjęcie
- 2 duże marchewki (300g)
- duży kawałek korzenia selera (250g)
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek środkowej części pora (100g)
- 1 średnia cebula (150g)
- 2 ząbki czosnku
- 250ml bulionu warzywnego
- kilka łyżek soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka masła
Do podania
- kilka niedużych gotowanych ziemniaków
- tarty chrzan
- natka pietruszki
Instrukcje
- Cebulę kroimy na drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Marchewki i seler korzenny obieramy, z selera naciowego usuwamy zdrewniałą dolną część. Marchew i oba selery kroimy w słupki o długości ok. 5 cm oraz szerokości ok. 5mm – patrz zdjęcie. Pora dokładnie płuczemy i tniemy w paski o podobnej szerokości.
- Na dużej patelni na dość silnym ogniu roztapiamy masło. Gdy zacznie wrzeć, podsmażamy cebulę i czosnek – przez 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy marchew, oba selery oraz por. Posypujemy połową soli i pieprzu i dokładnie wszystko przez chwilę mieszamy.
- Wlewamy do warzyw bulion. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy liście laurowe (powinny być zanurzone w płynie). Przykrywamy naczynie i dusimy warzywa powoli na małym ogniu przez 10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy karpia. Stronę bez skóry skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy pozostałą solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut.
- Karpia kładziemy na warzywa skórą do dołu na 2-3 minuty. Następnie odwracamy go jednorazowo i nie powtarzamy już tej operacji. Łączny czas duszenia karpia do zwykle od 6 do 10 minut, zależnie od wielkości i grubości kawałków mięsa.
- Rybę podajemy z warzywami, a najlepiej również ziemniakami i świeżym tartym chrzanem.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa
- Karp po styryjsku