Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami

Karczek z dzika to stosunkowo łatwe w przyrządzeniu mięso. I chociaż wymaga zamarynowania oraz nieco dłuższej obróbki termicznej niż popularna karkówka wieprzowa, to jednak przez większość czasu „robi się samo” nie wymagając uciążliwego „stania nad garnkiem”. Dlatego polecamy tę potrawę nawet osobom, które nie mają szczególnie dużo czasu na gotowanie. Przynajmniej w weekend powinno udać się wygospodarować go tyle, aby przygotować to bardzo smaczne danie z ciągle niezbyt u nas popularnej, a przecież mającej bogate tradycje dziczyzny.
Nie musimy przy tym koniecznie użyć karczka – może to być również inna część dziczego mięsa o zbliżonych właściwościach – np. udziec lub łopatka.

Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami
2014-12-27 11:47:52

Dość klasyczne podejście do mięsa z dzika. Przepis pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić je z warzywami korzennymi i grzybami, a zarazem „na lekko kwaśno”.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
Mięso i marynata
- 600g karczka z dzika (może być również udziec lub inna podobna część dziczego mięsa)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki łagodnej musztardy
- po ok. 10 ziaren czarnego pieprzu i suszonego jałowca
- sól
- olej rzepakowy
Pozostałe składniki
- 1 średnia marchewka (150g)
- kawałek (100g) korzenia selera
- 150g pieczarek
- garść suszonych leśnych grzybów
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- 2 liście laurowe
- 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina
Do podania
- ziemniaki pieczone z rozmarynem, tymiankiem i jałowcem lub kopytka
- kwaśne dodatki jak kwaszony lub konserwowy ogórek
Instrukcje
- Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca oraz pieprz dość drobno rozbijamy w moździerzu. Marynatę przygotowujemy mieszając ze sobą musztardę, 2 łyżki oleju, pieprz, czosnek, jałowiec oraz 1 łyżeczkę soli. Starannie nacieramy nią mięso i umieszczamy w naczyniu. Przykrywamy i wkładamy do lodówki - najlepiej na 1-2 doby.
- Pieczarki obieramy lub dokładnie płuczemy, po czym dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i dzielimy na ćwiartki. Grzyby namaczamy na pół godziny w szklance z ciepłą wodą.
- Na patelni rozgrzewamy na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu niewielką ilość oleju. Z mięsa usuwamy nadmiar marynaty i obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony. W międzyczasie dodajemy pieczarki razem z mięsem podsmażamy przez kilka minut do zarumienia.
- Zalewamy zawartość patelni winem i pozwalamy mu przez chwilę nieco odparować. Dodajemy pozostałe składniki: marchewkę, cebulę, seler, namoczone grzyby oraz liść laurowy. Gdy się zagotują, zmniejszamy ogień.
- Dusimy na niezbyt silnym ogniu, powoli i pod przykryciem do miękkości mięsa, zwykle od 120 do 150 minut. Stosownie do potrzeb dolewamy ciepłą wodę, w pierwszej tę z moczenia grzybów. W międzyczasie dodajemy też do sosu nieco soli i świeżo mielonego pierzu do smaku. Pod koniec duszenia redukujemy nieco sos.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Mięso i marynata - składniki
- Mięso marynujemy najlepiej przez 1-2 dni
- Pozostałe składniki
- Mięso najpierw obsmażamy...
- ...a następnie dusimy z warzywami
- Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami