Karkówka pieczona z warzywami w rękawie

Karkówka pieczona z warzywami w rękawie

Prezentujemy kolejny przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne w kuchni, a w najgorszym razie – w pierwszym lepszym osiedlowym markecie. Łączny czas przygotowania wynosi ok. 1 godziny, więc nawet przy braku czasu na ugotowanie obiadu lub kolacji nadal jest to niezła alternatywa dla wizyty w pobliskim fast foodzie. Z pewnością przy tym smaczniejsza i zdrowsza.

Ja przyrządzam to danie zwykle w rękawie do pieczenia, co wydaje się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku trzeba jednak eksperymentalnie dobrać odpowiedni czas i temperaturę pieczenia.




Karkówka pieczona z warzywami w rękawie

Karkówka pieczona z warzywami w rękawie czyli przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Co wcale jednak nie oznacza, że banalne i nieciekawie.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1,5cm
  2. 1 duża lub 2 małe marchewki (200g)
  3. 1 duża cebula (200g)
  4. 3-4 średnie ziemniaki (400g)
  5. 2 ząbki czosnku
  6. kilka gałązek natki pietruszki
  7. 1,5 łyżeczki soli
  8. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  9. 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Instrukcje

  1. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu, zmiażdżonym czosnkiem oraz 1 łyżką oleju. Odkładamy na kilkanaście minut, aby przeszły przyprawami.
  2. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki o długości kilku centymetrów i grubości ok. 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy poprzecznie w półtalarki o grubości ok. 1cm. Ziemniaki kroimy w podobnej grubości plastry po uprzednim obraniu. Natkę pietruszki grubo siekamy.
  3. Marchewkę, cebulę i ziemniaki oraz resztę soli i pieprzu mieszamy dokładnie w misce, dodając również natkę pietruszki i 1-2 łyżki oleju.
  4. W rękawie do pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki. Zapinamy rękaw z obu stron upewniając się, że zrobiliśmy to szczelnie.
  5. Rękaw z warzywami i mięsem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Mięso i warzywa podajemy razem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: