Karkówka pieczona z warzywami w rękawie

Prezentujemy kolejny przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne w kuchni, a w najgorszym razie – w pierwszym lepszym osiedlowym markecie. Łączny czas przygotowania wynosi ok. 1 godziny, więc nawet przy braku czasu na ugotowanie obiadu lub kolacji nadal jest to niezła alternatywa dla wizyty w pobliskim fast foodzie. Z pewnością przy tym smaczniejsza i zdrowsza.
Ja przyrządzam to danie zwykle w rękawie do pieczenia, co wydaje się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku trzeba jednak eksperymentalnie dobrać odpowiedni czas i temperaturę pieczenia.

Karkówka pieczona z warzywami w rękawie

Składniki (dla 2 osób)
- 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1,5cm
- 1 duża lub 2 małe marchewki (200g)
- 1 duża cebula (200g)
- 3-4 średnie ziemniaki (400g)
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Instrukcje
- Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu, zmiażdżonym czosnkiem oraz 1 łyżką oleju. Odkładamy na kilkanaście minut, aby przeszły przyprawami.
- Marchewkę obieramy i kroimy w słupki o długości kilku centymetrów i grubości ok. 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy poprzecznie w półtalarki o grubości ok. 1cm. Ziemniaki kroimy w podobnej grubości plastry po uprzednim obraniu. Natkę pietruszki grubo siekamy.
- Marchewkę, cebulę i ziemniaki oraz resztę soli i pieprzu mieszamy dokładnie w misce, dodając również natkę pietruszki i 1-2 łyżki oleju.
- W rękawie do pieczenia umieszczamy najpierw warzywa, a na nich – plastry karkówki. Zapinamy rękaw z obu stron upewniając się, że zrobiliśmy to szczelnie.
- Rękaw z warzywami i mięsem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Mięso i warzywa podajemy razem bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i sprawione mięso
- Warzywa i mięso gotowe do pieczenia
- Karkówka pieczona z warzywami
Komentarze (1)