Karkówka duszona z papryką i pieczarkami

Dzisiaj coś dla zwolenników „swojskich” smaków. Będzie karkówka, piwo, papryka, pieczarki oraz dobrze wszystkim znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej skutkuje tyleż „znajomą”, co zarazem niebanalną potrawą o oryginalnym smaku i aromacie. W dodatku też bardzo dobrze wyglądającą. I choć niekoniecznie jest to idealny przepis na „szybki” obiad, to przyrządzenie w ten sposób karkówki jest mało skomplikowane i wcale nie przesadnie czasochłonne. Dlatego nada się dobrze zarówno na codzienny posiłek jak i poczęstunek dla gości przy nieco mniej zobowiązujących okazjach. Najlepiej podawać ją z kopytkami, gotowanymi ziemniakami lub makaronem penne („zwykłym” lub wielokolorowym).

Karkówka duszona z papryką i pieczarkami
2015-10-11 02:54:10

Oryginalna w smaku i atrakcyjna z wyglądu, acz nadal „swojska” karkówka duszona w piwie z papryką i pieczarkami.
Drukuj
Składniki (dla 4 osób)
- 4 plastry karkówki wieprzowej (po ok. 200g / 1,5cm)
- 350g pieczarek
- po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryki (3x150g)
- 1 średnia cebula (150g)
- kawałek pora (białej lub środkowej części, 75g)
- 2 ząbki czosnku
- 250ml jasnego piwa
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/4 łyżeczki gorczycy (startej)
- 1/4 łyżeczki kolendry (startej)
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego)
- 1 łyżeczka soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Instrukcje
- W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy: tymianek, cząber, gorczycę, kolendrę, chili, imbir – w ilościach jak wyżej – oraz 1/2 łyżeczki soli. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy równomiernie plastry karkówki i odkładamy na kilkanaście minut.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją poprzecznie w paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę obieramy, dzielimy wzdłużnie na 4 części, a następnie kroimy poprzecznie w paski. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Pora kroimy wzdłużnie w paski o szerokości kilku milimetrów. Pieczarki obieramy lub dokładnie płuczemy, po czym kroimy w dość duże kawałki (patrz zdjęcia).
- Na dużej głębokiej patelnie (lub w brytfannie) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron do lekkiego zarumienienia (ok. 3-4 minuty), po czym wyjmujemy z patelni.
- Zmniejszamy nieco ogień i na tym samym tłuszczu co mięso (w razie potrzeby możemy dolać jeszcze odrobinę oleju) podsmażamy cebulę, czosnek i pora – przez ok. 2 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy paprykę i co pewien czas mieszając smażymy przez kolejne 2-3 minuty; tę samą czynność powtarzamy następnie z pieczarkami. W międzyczasie dojemy nieco soli (ok. 1/2 łyżeczki).
- Warzywa zalewamy 250ml piwa i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie tak, aby były zanurzone. Przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy dość powoli przez 10 minut.
- Karkówkę wkładamy do patelni w miarę możliwości przykrywając je warzywami i zanurzając w sosie. Dolewamy nieco gorącej wody (ok. 1/2 szklanki), aby mięso było prawie całkowicie zanurzone. Całość dusimy względnie powoli do miękkości mięsa, zwykle przez ok. 75 minut. W tym czasie większość płynu powinna odparować, a sos stać się gęsty. Gdyby w trakcie duszenia na powierzchni pojawił się nadmiar tłuszczu, należy go usunąć.
- Podajemy na gorąco z warzywami, sosem i wybranym dodatkiem (np. kopytka, gotowane ziemniaki, makaron penne).
Uwagi
- Plastry mięsa nie mogą być zbyt cienkie, ale też nie nadmiernie grube – optymalnie ok. 1,5 do 2 cm. Jeśli mają więcej, należy je lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
- Jeśli mamy taką możliwość, warto spróbować zamiast oleju rzepakowego użyć smalcu.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Sprawiona karkówka
- Pokrojone warzywa
- Najpierw obsmażamy mięso...
- ...a następnie warzywa...
- ...które zalewamy piwem i krótko dusimy
- Następnie dusimy mięso i warzywa razem do końca
- Karkówka duszona z papryką i pieczarkami