Kanapki z pesto i kurczakiem

Kanapki z pesto i kurczakiem

Kanapki jako pewna kategoria potraw traktowane są często dość po macoszemu. Ot, nie mając czasu, ani nawet ochoty na jakąkolwiek kulinarną twórczość, o godzinie 7 rano na 10 minut przed wyjściem do pracy, łapiemy kawałek jakiegokolwiek pieczywa i rzucamy na nie cokolwiek co akurat znajdziemy w lodówce. Następnie połykamy w całości i za chwilę nie pamiętamy nawet co jedliśmy, a smaku tego czegoś nie czuliśmy nawet przez chwilę. No dobrze, nie zawsze wygląda to tak „drastycznie”, ale tzw. szału zwykle nie ma… Tymczasem kanapka może być małym kulinarnym dziełem i nie zawsze wymaga to wiele czasu i wysiłku. Choć faktycznie, na pewno wymaga ich nieco więcej niż opisana wyżej „kanapka z czegokolwiek”. Z czasem zaproponujemy tu kilka nieco ambitniejszych sposobów na różne kanapki – może nie będących najlepszą propozycją o godzinie 7 rano, ale już wieczorem lub w weekend, na pewno wartych rozważenia.

Na początek coś nawiązującego do kuchni włoskiej. Jeśli lubicie pesto, któremu poświęciliśmy ostatnio nieco uwagi, może Wam się spodobać. Oprócz niego dodamy również smażony/grilowany filet z kurczaka, rukolę, pomidory i avocado. W razie czego to ostatnie możecie z powodzeniem zastąpić świeżym ogórkiem. Avocado do tej kanapki powinno być dość dojrzałe, a nie zawsze uda nam się takie kupić w sklepie. Pieczywo (bułka) może być równie dobrze pszenne, co mieszane lub pełnoziarniste, ale ze względów dietetycznych wskazaniem raczej na to drugie i trzecie. Tak czy owak, będzie smacznie, zdrowo i nawet dość kolorowo 🙂




Kanapki z pesto i kurczakiem

Kanapki z pesto i kurczakiem to przepis na bardzo smaczną, zdrową i sycącą przekąskę – nie tylko na śniadanie.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 duże lub 4 małe płaskie bułki, najlepiej pełnoziarniste
  2. 250-300g fileta z kurczaka
  3. 1 nieduże avocado, przynajmniej średnio dojrzałe
  4. 1 nieduży pomidor
  5. duża garść rukoli
  6. kilka łyżeczek pesto, np. wg naszego przepisu na pesto
  7. 2 łyżki oliwy
  8. 1/2 łyżeczka soli
  9. 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego

Instrukcje

  1. Filet z kurczaka kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm i delikatnie zbijamy tłuczkiem do mięsa. Nacieramy solą i pieprzem.
  2. Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Plastry kurczaka smażymy dość intensywnie przez 1 minutę na jednej stronie i dodatkowe 2 minuty po odwróceniu na drugą. Odkładamy kurczaka dając mu chwilę na przestygnięcie.
  3. Pomidora kroimy na cienkie plasterki. Avocado obieramy zgodnie z naszymi poradami i również cienko kroimy.
  4. Bułki rozcinamy na pół. Dolną część smarujemy pesto i kładziemy na nim rukolę. Następnie układamy kurczaka, avocado i pomidor. Jeśli jednak avocado jest dobrze dojrzałe, lepszym pomysłem będzie rozsmarowanie go na bułce z pesto. Kanapkę zamykamy górną częścią bułki.

Uwagi

  1. Jeśli akurat nie mamy pod ręką avocado, albo jest za mało dojrzałe, taka kanapka wychodzi doskonale również z ogórkiem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: