Kanapki z kurczakiem w tortilli

Z tortillą można zrobić bardzo wiele różnych rzeczy. Choć wywodzi się z Meksyku, tak jak np. pita z Grecji i Turcji, to zarówno jedno jak i drugie stało się współcześnie „kontenerem” na przeróżne „wkłady” – warzywne, mięsne i bezmięsne – które często nie mają wiele wspólnego z regionem, z którego wywodzą się te wypieki. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z tortilli zrobić coś w rodzaju kanapki, i to takiej raczej na zimno, ze składnikami, z których niekoniecznie wszystkie muszą kojarzyć się z kuchnią meksykańską. Poniżej prezentujemy jeden z tego rodzaju przepisów i zapewniamy, że efekt jest naprawdę smakowity.
Oprócz oczywiście tortilli najważniejszym pojedynczym składnikiem jest krótko smażony na oliwie kurczak. Lekko posypany solą i pieprzem, szybko usmażony na silnym ogniu zamyka w sobie wszystkie soki i jest absolutnie pyszny. Uzupełniam go o kilka plastrów żółtego sera, szynki konserwowej i pomidora, które stanowią łagodną, ale dobrze dobraną kompozycję. Dla wyostrzenia smaku dodaję drobno pokrojoną rzodkiewkę lub czerwoną cebulę oraz posypuję nieco wnętrze pieprzem. Nie od rzeczy byłby też mały dodatek majonezu – ale oczywiście nie jakiegokolwiek, tylko dobrej jakości wykonanego samodzielnie.
Całość nadzienia owinięta jest liśćmi sałaty. Pełni ona z jednej strony rolę „nieprzemakalnej” wyściółki, która zapobiega bezpośredniemu kontaktowi placka z niektórymi zawierającymi wodę lub tłuszcz składnikami – nasza przekąska jest pomyślana również w taki sposób, aby dobrze wyglądać i być wygodna w jedzeniu. Oczywiście ze względu na dość dużą użytej sałaty, ma ona swój wpływ na smak przekąski. Z tego punktu widzenia uważam, że najlepsza będzie sałata lodowa.

Kanapki z kurczakiem w tortilli

Składniki (dla 2 osób)
- 1 duża pszenna lub mieszana tortilla (ok. 25cm)
- 1 średni filet z kurczaka (250g)
- 1-2 liście sałaty lodowej
- 1 średni pomidor
- 2-3 plastry łagodnego żółtego sera
- 2-3 plastry szynki konserwowej
- 2-3 rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
Instrukcje
- Z fileta z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu, błonki oraz pozostałości chrząstek i kości. Oddzielamy polędwiczkę, a pozostałą część rozcinamy na dwa plastry (patrz zdjęcia). Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i częścią pieprzu. Odstawiamy na kilka(naście) minut.
- Z pomidora odcinamy kilka dość cienkich (ok. 5mm) plastrów, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Z rzodkiewek odcinamy korzonki i zielone części, po czym kroimy na drobną kostkę.
- Na patelni na dość dużym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Kładziemy na niej plastry kurczaka i intensywnie smażymy po ok. 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso częściowo przestygło.
- Tortillę kładziemy na płaskiej powierzchni. Jedną połówkę placka wykładamy sałatą i kładziemy na niej kurczaka. Jako następne warstwy umieszczamy szynkę konserwową oraz plastry pomidora, który posypujemy rzodkiewką i odrobiną pieprzu. Na koniec kładziemy ser oraz jeszcze jedną warstwę sałaty.
- Kanapkę przykrywamy drugą połówką placka i kroimy bardzo ostrym nożem na 3-4 części (na czas tej ostatniej czynności warto całość spiąć wykałaczkami, aby składniki nie przesuwały się). Aby tortilla swobodnie zamknęła się na nadzieniu, podczas układania kolejnych warstw składników powinniśmy zostawić mały wolny margines na zewnątrz oraz 2-3 cm w środkowej części (patrz zdjęcia); warto również zawczasu krótko i intensywnie podgrzać tortillę na patelni, aby stała się na kilka minut bardziej elastyczna.
- Składniki wyjściowe
- Plastry kurczaka smażymy
- A następnie układamy na sałacie
- Na kurczaku umieszczamy kolejne składniki
- Na koniec zamykamy kanapkę
- Kanapki z kurczaka w tortilli