Pieczona kaczka z jabłkami

Przepis poniżej to jeden z tradycyjnych sposobów na kaczkę, w tej czy innej postaci obecny w polskiej kuchni od wielu pokoleń. Kaczka z jabłkami jest dosyć łatwa w przygotowaniu, a nada się zarówno na kolację we dwoje (młoda kaczka w mniejszym rozmiarze), jak i na rodzinny obiad (jeśli ptakiem będzie np. słusznych rozmiarów mulard). Jeśli ktoś nie ma jeszcze doświadczenia z przygotowaniem potraw z kaczki, może to być całkiem dobry początek.

Pieczona kaczka z jabłkami
2014-12-12 12:20:18

Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z najpopularniejszych w Polsce sposobów podania tego drobiu. Mało wymagające w przygotowaniu danie doskonałe zarówno na co dzień jak i od święta.
Drukuj
Składniki (na 2 osoby)
- mała kaczka do 2 kg (właściwie dowolnej popularnej rasy, wg upodobań)
- 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej słodko-kwaśne i koloru pomarańczowo-czerwonego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- pół laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 600g niedużych ziemniaków
Do podania
- konfitura z żurawiny
- świeży rozmaryn
Instrukcje
- Kaczkę płuczemy w zimnej wodzie, w środku i na zewnątrz, po czym starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałości piór. Końcówki skrzydeł odcinamy lub zaginamy pod spód. Kuper możemy odciąć, ale zalecam jedynie staranne wycięcie gruczołu kuprowego, gdyż to co pozostanie przyda się do zamknięcia ptaka.
- Kaczkę równomiernie nacieramy na zewnątrz częścią oleju, a następnie zarówno na zewnątrz jak i w środku: solą, pieprzem i majerankiem.
- Jabłka kroimy na ćwiartki, pozostawiamy skórkę, ale wycinamy gniazda nasienne. Jeśli używamy cynamonu w proszku, posypujemy nim jabłka. Owoce wkładamy do kaczki umieszczając między nimi miód, masło i ewentualnie laskę cynamonu. Jabłka wkładamy tylko w takiej ilości, w jakiej rzeczywiście się zmieszczą – nie robimy tego na siłę.
- Kaczkę zamykamy w ten sposób, że pozostałą część kupra zginamy ku wnętrzu ptaka, a następnie szczelnie spinamy luźną skórę pomiędzy piersiami a nogami (np. wykałaczką).
- Do metalowej brytfanny (najlepiej z teflonową powłoką) wlewamy resztę oleju i ok. 50ml wody, po czym wkładamy do niej kaczkę grzbietem do dołu (piersią do góry). Garnek zamykamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Kaczkę pieczemy w tej temperaturze przez czas wyliczony wg reguły, że na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa powinno przypadać 20 minut. Jeśli jednak piekarnik nie ma termoobiegu lub kaczka niekoniecznie była bardzo młoda, czas pieczenia może być dłuższy - dlatego warto co pół godziny otworzyć garnek, polać mięso sosem z pieczenia oraz sprawdzić jego rzeczywisty stan.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej wodzie, aby były częściowo miękkie. Podgotowane ziemniaki umieszczamy w brytfannie na 20 minut przed końcem pieczenia mięsa w taki sposób, aby były częściowo przykryte sosem z pieczenia.
- Kaczkę podajemy ciepłą razem z ziemniakami – w całości lub w porcjach. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz z sosem z pieczenia.
Uwagi
- Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia, ewentualnie użyć wówczas funkcję grilla.
- Ziemniaków nie musimy podgotowywać – możemy je upiec od początku do końca w brytfannie z kaczką, wtedy będą nawet smaczniejsze. W takim wypadku muszą jednak przebywać obok kaczki przez ok. 30-40 minut.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Kaczka z jabłkami