Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami

Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami

Widziałem to danie w kilku wersjach. Właściwie można się zgodzić ze stwierdzeniem, że jest ono na tyle uniwersalne, że daje się przyrządzić zarówno z grzybami jak i ogrodowymi owocami. Tym co jednak będzie zazwyczaj wspólne jest czerwone wino, boczek, bekon lub słonina, natka pietruszki, cynamon czy goździki. Mięso najpierw marynujemy, a potem dusimy z wybranym zestawem składników. W przepisie poniżej dodajemy grzyby oraz dobrze komponujący się z nimi estragon i nasiona kopru włoskiego. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z majerankiem. Przygotowanie tej potrawy wymaga wprawdzie nieco uwagi i czasu, jednak nie powinna to być bariera nie do przeskoczenia w weekend czy z okazji jakiegoś święta.




Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami

Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w ziołach.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 800g piersi lub nóg z kaczki
  2. 150g surowego boczku
  3. 150g małych marchewek (lub „zwykłej” marchwi pociętej na mniejsze kawałki)
  4. 2 nieduże cebule
  5. 150g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych
  6. 150ml bulionu drobiowego
  7. 1 łyżka oliwy
  8. 2 liście laurowe
  9. 1 łyżeczka estragonu
  10. 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego)
  11. gałązka natki pietruszki

Marynata

  1. 150ml wzmacnianego czerwonego wina
  2. 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  3. 3 goździki
  4. 1 płaska łyżeczka soli
  5. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  6. 2 ząbki czosnku

Do podania

  1. pieczone ziemniaki wg naszych porad, np. w wersji z majerankiem i czosnkiem

Instrukcje

  1. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wsypujemy sól, pieprz, cynamon oraz rozbite w moździerzu goździki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy winem i mieszamy. Mięso zanurzamy w marynacie i umieszczamy pod przykryciem w lodówce na co najmniej kilka godzin, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.
  2. Boczek kroimy w krótkie słupki o grubości ok. 5mm. Z kawałków kaczki ściągamy marynatę i jej składniki, po czym przecedzamy ją na sitku. Jeśli mięsem są kacze piersi, nacinamy ich skórę ukośnie „w kratkę”.
  3. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu – „na sucho” jeśli boczek jest mocno przerośnięty, bądź z dodatkiem 1 łyżki oliwy jeśli boczek jest chudy. Boczek smażymy przez kilka minut do lekkiego zarumienienia. Przekładamy do brytfanny pozostawiając tłuszcz.
  4. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy kawałki kaczki – po ok. 3 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do brytfanny. Tłuszcz pozostały po smażeniu można wykorzystać do przygotowania pieczonych ziemniaków, z którymi podamy kaczkę.
  5. Do brytfanny dolewamy przecedzoną marynatę oraz bulion. Wkładamy marchewkę, liść laurowy (powinien być zanurzony) oraz natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
  6. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki. Większe grzyby dzielimy na kawałki. Po upływie 30 minut cebulę i grzyby dodajemy do brytfanny, posypując całość estragonem i nasionami kopru włoskiego. Dusimy jeszcze przez kolejne 60 minut, czasami odwracając mięso na drugą stronę i lekko przerzucając warzywa.
  7. Kaczkę podajemy razem z warzywami i pieczonymi ziemniakami, które przygotowujemy w międzyczasie.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: