Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami

Widziałem to danie w kilku wersjach. Właściwie można się zgodzić ze stwierdzeniem, że jest ono na tyle uniwersalne, że daje się przyrządzić zarówno z grzybami jak i ogrodowymi owocami. Tym co jednak będzie zazwyczaj wspólne jest czerwone wino, boczek, bekon lub słonina, natka pietruszki, cynamon czy goździki. Mięso najpierw marynujemy, a potem dusimy z wybranym zestawem składników. W przepisie poniżej dodajemy grzyby oraz dobrze komponujący się z nimi estragon i nasiona kopru włoskiego. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z majerankiem. Przygotowanie tej potrawy wymaga wprawdzie nieco uwagi i czasu, jednak nie powinna to być bariera nie do przeskoczenia w weekend czy z okazji jakiegoś święta.

Kaczka po umbryjsku z leśnymi grzybami
2015-01-22 10:15:59

Kawałki kaczki marynowane w mocnym winie, czosnku, cynamonie i goździkach, a następnie duszone z warzywami i leśnymi grzybami. Podajemy z ziemniakami pieczonymi w ziołach.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 800g piersi lub nóg z kaczki
- 150g surowego boczku
- 150g małych marchewek (lub „zwykłej” marchwi pociętej na mniejsze kawałki)
- 2 nieduże cebule
- 150g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych
- 150ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego)
- gałązka natki pietruszki
Marynata
- 150ml wzmacnianego czerwonego wina
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 goździki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 2 ząbki czosnku
Do podania
- pieczone ziemniaki wg naszych porad, np. w wersji z majerankiem i czosnkiem
Instrukcje
- Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wsypujemy sól, pieprz, cynamon oraz rozbite w moździerzu goździki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy winem i mieszamy. Mięso zanurzamy w marynacie i umieszczamy pod przykryciem w lodówce na co najmniej kilka godzin, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.
- Boczek kroimy w krótkie słupki o grubości ok. 5mm. Z kawałków kaczki ściągamy marynatę i jej składniki, po czym przecedzamy ją na sitku. Jeśli mięsem są kacze piersi, nacinamy ich skórę ukośnie „w kratkę”.
- Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu – „na sucho” jeśli boczek jest mocno przerośnięty, bądź z dodatkiem 1 łyżki oliwy jeśli boczek jest chudy. Boczek smażymy przez kilka minut do lekkiego zarumienienia. Przekładamy do brytfanny pozostawiając tłuszcz.
- Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy kawałki kaczki – po ok. 3 minuty z każdej strony. Przekładamy mięso do brytfanny. Tłuszcz pozostały po smażeniu można wykorzystać do przygotowania pieczonych ziemniaków, z którymi podamy kaczkę.
- Do brytfanny dolewamy przecedzoną marynatę oraz bulion. Wkładamy marchewkę, liść laurowy (powinien być zanurzony) oraz natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
- W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki. Większe grzyby dzielimy na kawałki. Po upływie 30 minut cebulę i grzyby dodajemy do brytfanny, posypując całość estragonem i nasionami kopru włoskiego. Dusimy jeszcze przez kolejne 60 minut, czasami odwracając mięso na drugą stronę i lekko przerzucając warzywa.
- Kaczkę podajemy razem z warzywami i pieczonymi ziemniakami, które przygotowujemy w międzyczasie.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki
- Składniki marynaty
- Marynowanie mięsa
- Podsmażamy boczek
- Podsmażamy kaczkę
- Składniki gotowe do duszenia
- Po dodaniu grzybów, cebuli i ziół
- Kaczka po umbryjsku