Smażona kaczka na czerwonej kapuście

Smażona kaczka na czerwonej kapuście

Kaczka na czerwonej kapuście, czy też z czerwoną kapustą, to skądinąd popularne danie występujące w rozmaitych wariacjach. Często jest to kaczka smażona, ewentualnie smażona i zapiekana, choć istnieją też jak najbardziej połączenia czerwonej kapusty z kaczką pieczoną. My skupimy się na tej pierwszej opcji, zaś kapustę udusimy z dodatkiem soku pomarańczowego oraz świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie słodko-kwaśno – to akurat bardzo dobre towarzystwo dla kaczki. Ja osobiście mam w zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo o pieczone ziemniaki, z, a jakże, rozmarynem.

W gruncie rzeczy to proste do przygotowania danie z niewyszukanych składników. Wymaga nieco cierpliwości, gdyż kapusta dusi się w granicach półtorej godziny, jednak w tym czasie potrzebna jest tylko minimalna ingerencja. Pomimo prostoty, to również danie efektowne i z wyglądu i smaku, a więc nada się i na co dzień, i na bardziej wyszukane okazje.

Nie jest tajemnicą, że smażona lub smażona i zapiekana kaczka budzi niejaki lęk u wielu domorosłych kucharzy. Ale nawet jeśli nie macie z tym doświadczenia i dostatecznego wyczucia, na początek postąpcie po prostu zgodnie z instrukcjami w przepisie. Zapraszamy również do lektury naszego poradnika na temat obróbki kaczki 🙂




Smażona kaczka na czerwonej kapuście

Znana i lubiana smażona kaczka na czerwonej kapuście – łatwa w przyrządzeniu i świetnie wyglądająca, doskonała na co dzień i od święta.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 piersi z kaczki (po 250-300g)
  2. 600-700g czerwonej kapusty
  3. 500ml soku pomarańczowego
  4. 1 łyżka octu
  5. 8 łyżeczek cukru
  6. sól
  7. czarny pieprz świeżo mielony
  8. 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  9. kilka łyżek oliwy

Instrukcje

  1. Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście. Kroimy w niezbyt szerokie paski. Następnie wkładamy do głębokiej patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką.
  2. Do kapusty dolewamy połowę soku pomarańczowego, ocet, posypujemy solą (ok. 1 łyżeczki), częścią cukru oraz szczyptą pieprzu. Na dno naczynia wkładamy rozmaryn. Zagotowujemy, mieszamy, po czym przykrywamy naczynie i dusimy zawartość powoli na małym ogniu do miękkości kapusty (ok. 1,5 godziny). W międzyczasie dodajemy resztę soku i cukru, w razie potrzeby również nieco wody.
  3. Pod koniec duszenia kapusty przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar skóry, a pozostałą nacinamy głęboko, ukośnie w kratkę. Solimy, posypujemy pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut.
  4. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy nieco oliwy – więcej jeśli kaczka jest chuda, mniej jeśli ma pod skórą dużo tłuszczu. Kaczkę podsmażamy dość intensywnie najpierw przez 3 minuty od strony skóry, a potem tak samo długo od strony mięsa.
  5. Podsmażoną kaczkę umieszczamy niezwłocznie w rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) piekarniku, skórą do góry. Zapiekamy przez 15 do 20 minut zależnie od grubości mięsa.
  6. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mięsu przez kilka minut odpocząć, po czym kroimy na cienkie plastry. Pozostawiamy jeszcze na chwilę, aby ewentualnie upuściło nadmiar soków, po czym podajemy z kapustą oraz przygotowanymi również w międzyczasie pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: