Jak przygotować do spożycia avocado?

Avocado to coraz popularniejszy owoc ceniony jako składnik np. sałatek i kanapek. Zazwyczaj kroimy go wówczas w kostkę lub plasterki. Wielu początkujących w kuchni miewa jednak problemy z doprowadzeniem owocu kupionego w sklepie do stanu, w którym można go pokroić i dodać do potrawy. Poniżej kilka wskazówek jak sobie z tym poradzić.
W przypadku avocado dość istotny jest poziom dojrzałości konkretnego egzemplarza. Od tego zależy zwłaszcza sposób obrania go ze skórki, co jest w każdym wypadku konieczną operacją. Zazwyczaj , o ile jakaś potrawa nie ma w tej kwestii szczególnych wymagań, najlepiej wybierać owoce średnio dojrzałe – zarówno ze względów smakowych jak i praktycznych. Wybierając owoc w sklepie spróbujmy ocenić jego twardość – nie powinien być specjalnie miękki, ale też nie twardy jak kamień. Pierwsze sugeruje, że jest przejrzały, drugie – że wręcz niedojrzały. W praktyce ocena taka wymaga jednak trochę praktyki i nie zawsze do końca się udaje.
Obróbkę avocado zaczynamy od przekrojenia go na 2 części. Pamiętajmy, że owoc ten ma w środku jedną dość dużą i twardą pestkę. Dlatego używając noża do krojenia warzyw rozcinamy owoc wzdłużnie tak, aby przekroić cały miąższ aż do pestki. Następnie chwytamy dwie wyznaczone w ten sposób połówki w dwie dłonie i przekręcamy w przeciwnych kierunkach. W każdym przypadku skutkiem będzie oddzielenie jednej z połówek od pestki, druga zaś pozostanie z osadzoną w niej pestką. Pierwszą z połówkę po prostu kroimy jeszcze raz na pół. Jeśli owoc jest dojrzały, pestka swobodnie wyjdzie również z drugiej połówki i również ją możemy swobodnie rozciąć. Przy mało dojrzałym owocu będziemy jednak musieli powtórzyć na drugiej z połówek tę samą operację, którą na początku wykonaliśmy na całym owocu. Docelowo otrzymujemy 4 ćwiartki i oddzieloną pestkę, która nie będzie nam potrzebna.
Jeśli owoc jest w miarę dojrzały, obranie go ze skórki będzie dziecinnie proste, gdyż chwycona za narożnik i pociągnięta zejdzie sama. Przy przejrzałym owocu jest to nawet za proste, gdyż skutkuje oddzieleniem również jakiejś części miąższu. Niestety, jeśli owoc jest twardy i mało dojrzały, musimy obrać skórkę odpowiednim do tego nożem. Co więcej, musimy zrobić to dokładnie i usunąć dosyć grubą zewnętrzną warstwę, gdyż niedojrzały miąższ bliski skórce jest często gorzki. Najlepiej przed użyciem takiego avocado będzie go posmakować w celu stwierdzenia czy usunęliśmy już dostatecznie dużo warstwy zewnętrznej.
Jeśli owoc jest dojrzały, wówczas oddzielona pestka odchodzi całkowicie nie pozostawiając niczego po sobie. W przypadku niedojrzałego owocu we wnęce po pestce może jednak pozostać jej twarda, zewnętrzna łupina. Należy ją wówczas usunąć (np. zakrzywionym nożem do warzyw).
Avocado warto obierać i kroić dopiero przed podaniem lub dołączeniem do potrawy, w której jest jednym ze zmieszanych ze sobą składników. Miąższ tego owocu ma bowiem skłonność do czernienia pod wpływem warunków zewnętrznych (podobnie jak jabłka). Dlatego należy zdecydowanie unikać przechowywania obranego avocado, a jeśli nie da się tego uniknąć – powinno być szczelnie owinięte w folię spożywczą i przebywać w lodówce.
- Rozcinamy wzdłużnie owoc
- Obracamy połówki w przeciwne strony
- Dwie połówki avocado - jeszcze z pestką
- Avocado podzielone na ćwiartki
- Obieranie ze skórki
- Avocado