Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem

Dzisiaj kolejny przepis dla miłośników jajek oraz kolejna „promocja” szpinaku. Jeśli dodać do tego usmażone na maśle grzyby i czerwoną paprykę, będzie i smacznie, i zdrowo, i kolorowo – czyli dokładnie tak, jak powinno 🙂
To danie jest w praktyce rodzajem sałatki w klimatach kuchni francuskiej. Łączy smaki ostre, kwaśne i łagodne, ale w bardzo zrównoważonych proporcjach. Dlatego nie jest mdło, a momentami pikantnie i lekko kwaśno, ale też bez przesady. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwolennicy bardziej wyrazistych smaków dodali np. więcej kaparów do sosu. Taka sałatka jest łatwa w przygotowaniu i nie nie zajmie ono wiele czasu. To lekkie i średnio sycące danie, które najlepiej podać ze świeżą francuską bagietką (bułką). Obiadu może z tego nie będzie, ale w gruncie rzeczy nada się na przegryzkę o każdej porze dnia i roku, na co dzień i oś święta. Ponieważ bardzo efektownie się prezentuje, warto spróbować podać je gościom.
Składniki sałatki w zasadzie należą do typowych i łatwo dostępnych, chociaż pewien problem może być zwłaszcza z grzybami shitake. Trzeba wiedzieć gdzie je kupić, jednak w braku czasu możecie użyć samych pieczarek i boczniaków. A jeśli kupicie już shitake, spróbujcie ich trochę zamrozić. Nieźle się do tego nadają i będą zawsze pod ręką.
Teoretycznie zamiast jajek w koszulkach można wykorzystać nieco łatwiejsze do przygotowania jajka sadzone – w tym wypadku należy je usmażyć albo na maśle, albo na oliwie. Nie mniej jednak w wersji z jajkami w koszulkach sałatka jest lżejsza zarówno pod względem smaku, jak i kalorii. Sprawia też wrażenie delikatniejszej.

Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem

Składniki (dla 2 osób)
- 2 garście młodego szpinaku (ok. 60g)
- 1 średnia czerwona papryka (250g)
- 350g grzybów hodowlanych, najlepiej pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1
- 2 duże (L) jajka
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne)
- 2-3 łyżki octu z białego wina
Sos
- 2-3 fileciki anchois
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej)
Do podania
- świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej przypieczona nad tosterem
Instrukcje
- Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Pieczarki dokładnie płuczemy lub obieramy, po czym razem z boczniakami i shitake kroimy w nieco większą niż papryka kostkę.
- Na patelni na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy na nie paprykę i smażymy przez 3 minuty często mieszając i dodając w międzyczasie pieprz cayenne.
- Dodajemy grzyby, solimy ok. 1 płaską łyżeczką soli i od czasu do czasu mieszając smażymy jeszcze przez ok. 7 minut. Grzyby powinny w tym czasie odparować nadmiar wody. W razie potrzeby zmniejszamy jednak ogień.
- W międzyczasie przygotowujemy 2 jajka w koszulkach – w wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek octu i 1 płaskiej łyżeczki soli, zgodnie z naszymi poradami. Gotowe jajka osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
- Kapary i anchois drobno siekamy. Mieszamy dokładnie z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczką suszonej lub posiekanej szałwii.
- Na talerzach rozkładamy szpinak. Umieszczamy na nim grzyby z papryką, a na szczycie – jajka. Całość polewamy sosem.
- Składniki sałatki
- Pokrojona papryka i grzyby
- Paprykę i grzyby smażymy na maśle
- Składniki sosu
- Sos
- Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem