Jajka sadzone na boczku i szparagach

Nieskomplikowany i nie nadmiernie kaloryczny posiłek z jajek, wędzonego boczku i szparagów urozmaiconych kilkoma wyrazistymi dodatkami – szalotką, czosnkiem, papryczką chili i suszonymi pomidorami, które podsmażamy na patelni równolegle z boczkiem i sadzeniem jajek. Z racji pewnych trudności z kategoryzacją, zamieszczamy ten przepis w kategorii śniadanie, jednak tak naprawdę nadaje się na każdą porę dnia. Nie jest to może bowiem nadzwyczajnie dietetyczna (boczek, olej z pomidorów, itp.), ale nadal względnie lekka przekąska. A z racji obecnie już całorocznej dostępności szparagów nie jesteśmy też ściśle ograniczeni sezonem. Użyliśmy szparagów zielonych, trochę ze względu na smak, a trochę dobre dopasowanie kolorem do pozostałych składników, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać również białe.

Jajka sadzone na boczku i szparagach

Składniki (dla 2 osób)
- mały pęczek zielonych szparagów
- 2 duże (L) jajka
- kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1/2 papryczki chili
- sól
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- oliwa
Instrukcje
- Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a stosownie do potrzeb również je obieramy. Związujemy delikatnie nicią w pęczek i wkładamy do wysokiego, ale raczej wąskiego garnka wypełnionego wodą z dodatkiem łyżeczki soli, aby szparagi były całkowicie zanurzone. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut do miękkości, jednak nie rozgotowujemy.
- W międzyczasie kroimy drobno pomidory oraz papryczkę chili po uprzednim usunięciu z niej nasion. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni na niezbyt silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pomidorów i wrzucamy pomidory, szalotkę i chili. Smażymy 2-3 minuty często mieszając, po czym dodajemy czosnek, lekko solimy i smażymy kolejne 2-3 minuty mieszając.
- Na tej samej patelni, równocześnie z warzywami możemy podsmażyć również boczek – na lekko rumiano, z obu stron, przez ok. 5 minut.
- Jajka sadzimy zgodnie z naszymi poradami, na niedużej ilości oliwy, pod koniec lekko soląc.
- Składniki wyjściowe
- Obrane szparagi, pokrojone dodatki
- Smażenie dodatków
- Jajka sadzone na boczku i szparagach