Jajka sadzone na boczku i szparagach

Jajka sadzone na boczku i szparagach

Nieskomplikowany i nie nadmiernie kaloryczny posiłek z jajek, wędzonego boczku i szparagów urozmaiconych kilkoma wyrazistymi dodatkami – szalotką, czosnkiem, papryczką chili i suszonymi pomidorami, które podsmażamy na patelni równolegle z boczkiem i sadzeniem jajek. Z racji pewnych trudności z kategoryzacją, zamieszczamy ten przepis w kategorii śniadanie, jednak tak naprawdę nadaje się na każdą porę dnia. Nie jest to może bowiem nadzwyczajnie dietetyczna (boczek, olej z pomidorów, itp.), ale nadal względnie lekka przekąska. A z racji obecnie już całorocznej dostępności szparagów nie jesteśmy też ściśle ograniczeni sezonem. Użyliśmy szparagów zielonych, trochę ze względu na smak, a trochę dobre dopasowanie kolorem do pozostałych składników, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać również białe.




Jajka sadzone na boczku i szparagach

Nieskomplikowana i umiarkowana w kaloriach przekąska z jajek, wędzonego boczku i szparagów urozmaiconych kilkoma wyrazistymi dodatkami.

Składniki (dla 2 osób)

  1. mały pęczek zielonych szparagów
  2. 2 duże (L) jajka
  3. kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
  4. kilka suszonych pomidorów w oleju
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 szalotka
  7. 1/2 papryczki chili
  8. sól
  9. 2 łyżki oleju z pomidorów
  10. oliwa

Instrukcje

  1. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a stosownie do potrzeb również je obieramy. Związujemy delikatnie nicią w pęczek i wkładamy do wysokiego, ale raczej wąskiego garnka wypełnionego wodą z dodatkiem łyżeczki soli, aby szparagi były całkowicie zanurzone. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut do miękkości, jednak nie rozgotowujemy.
  2. W międzyczasie kroimy drobno pomidory oraz papryczkę chili po uprzednim usunięciu z niej nasion. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni na niezbyt silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pomidorów i wrzucamy pomidory, szalotkę i chili. Smażymy 2-3 minuty często mieszając, po czym dodajemy czosnek, lekko solimy i smażymy kolejne 2-3 minuty mieszając.
  3. Na tej samej patelni, równocześnie z warzywami możemy podsmażyć również boczek – na lekko rumiano, z obu stron, przez ok. 5 minut.
  4. Jajka sadzimy zgodnie z naszymi poradami, na niedużej ilości oliwy, pod koniec lekko soląc.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: