Jajka po panagiursku

Jajka po panagiursku

Pierwszy raz spotkałem się z takim sposobem przyrządzenia jajek w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska. I poza tym niewiele miałem okazji, aby spotkać się z jakimś alternatywnym przepisem na jajka po panagiursku. Nie jest to widać szczególnie znane danie, jednak jego wspólnym mianownikiem, oprócz rzecz jasna jajek, była zawsze feta. W każdym bądź razie dla osób, które lubią i jajka (w tym przypadku jajka w koszulkach) i fetę, powinno to być wyjątkowo smaczne danie. Ja osobiście zakochałem się w nim od pierwszej konsumpcji. A wziąwszy jeszcze pod uwagę względną łatwość i krótki czas przygotowania – to już prawie rewelacja. Do jajek po panagiursku doskonale pasuje południowa pita, z którą zawsze je podaję. Poniżej prezentuję przepis w wersji, która końcowym rezultatem niewiele różni się od książkowej.




Jajka po panagiursku

Łatwe w przygotowaniu danie pochodzące z kuchni bułgarskiej. Polecamy szczególnie entuzjastom jajek i fety. Najlepiej smakuje podane ze śródziemnomorską pitą.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 duże (L) jajka
  2. 100g fety
  3. 100ml gęstego jogurtu naturalnego
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 4 łyżki octu winnego
  6. 1 lub 2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
  7. 2 liście laurowe
  8. 1 łyżka masła
  9. 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Do podania

  1. pita

Instrukcje

  1. Jajka w koszulkach przygotowujemy zgodnie z naszymi poradami. Do 1 – 1,5 litra wody dodajemy 4 łyżki octu, 2 liście laurowe i połowę kolorowego pieprzu. Resztę pieprzu dodajemy wraz z kolejnymi jajkami, gdyż każde z ich będzie pochłaniało ścinającym się białkiem część pływających w wodzie ziaren.
  2. W międzyczasie fetę kroimy w niewielką kostkę, a ząbki czosnku, po obraniu, na cienkie 1-2mm plasterki.
  3. Na talerzach rozkładamy po 2 jajka w koszulkach. Oblewamy je dookoła jogurtem i posypujemy całość fetą.
  4. Masło wraz z papryką roztapiamy na patelni na małym ogniu. Gdy zacznie lekko wrzeć, wrzucamy na nie czosnek na ok. 20-30 sekund. Tak uzyskaną mieszanką masła, papryki i czosnku oblewamy jajka z fetą i jogurtem.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: