Jajecznica z boczkiem i porem

Przy niemal nieskończonej ilości przepisów na jajecznicę wędzony boczek jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych jej składników. Nie można jednak tego powiedzieć o porze. Z jakiegoś powodu nie jest to szeroko stosowany dodatek do jajecznicy, co oczywiście nie znaczy, że w ogóle w tym zakresie nieznany. Jeśli jednak chodzi o mnie, to jajecznica z boczkiem i porem jest jedną z moich ulubionych i najczęściej wybieranych wersji tego dania. Polecam więc wypróbowanie tego banalnie prostego przepisu każdemu, kto lubi boczek i ma czas na jedzenie śniadania w ogóle. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, a oprócz doznań smakowych na pewno dostarczy nieco kalorii na dobry początek dnia.

Jajecznica z boczkiem i porem
2015-03-05 13:27:38

Przepis na jajecznicę z boczkiem inny niż większość, bo z dodatkiem pora. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, w sam raz na dobry początek dnia.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 4 duże (L) jajka
- 120g średnio przerośniętego wędzonego boczku
- zielona część pora (60-80g)
Instrukcje
- Boczek kroimy w cienkie (ok. 5mm) słupki. Por kroimy w cienkie (2-3mm) krążki. Zawartość jajek wbijamy do miseczki.
- Dużą patelnię rozgrzewamy „na sucho” na średnim ogniu. Wrzucamy do niej boczek i smażymy przez ok. 4 minuty często mieszając, aż boczek lekko się zrumieni, a tłuszcz wytopi. Następnie dodajemy również por (ewentualnie pozostawiając garstkę do dekoracji), przy okazji rozdzielając krążki na poszczególne listki. Smażymy z boczkiem przez 1 minutę często mieszając.
- Jajka wlewamy na patelnię. Żółtka i białka rozprowadzamy w miarę równomiernie, mieszając na samym początku z innymi składnikami, jednak nie próbujemy robić jednolitej masy (patrz zdjęcia). Smażymy przez ok. 3-4 minuty, w razie potrzeby rozprowadzając jeszcze jajka łopatką tak, aby były w miarę równomierne ścięte.
Uwagi
- Nie dodaję do tej jajecznicy soli, zakładając, że boczek zawiera ją w dostatecznej ilości. Jeśli jednak ktoś lubi, można oczywiście potrawę dosolić, tudzież dodać np. pieprz.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Pokrojony boczek i por
- Podsmażamy boczek
- Następnie dodajemy por
- Wlewamy i rozprowadzamy jajka
- Jajecznica z boczkiem i porem