Jajecznica z boczkiem i porem

Jajecznica z boczkiem i porem

Przy niemal nieskończonej ilości przepisów na jajecznicę wędzony boczek jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych jej składników. Nie można jednak tego powiedzieć o porze. Z jakiegoś powodu nie jest to szeroko stosowany dodatek do jajecznicy, co oczywiście nie znaczy, że w ogóle w tym zakresie nieznany. Jeśli jednak chodzi o mnie, to jajecznica z boczkiem i porem jest jedną z moich ulubionych i najczęściej wybieranych wersji tego dania. Polecam więc wypróbowanie tego banalnie prostego przepisu każdemu, kto lubi boczek i ma czas na jedzenie śniadania w ogóle. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, a oprócz doznań smakowych na pewno dostarczy nieco kalorii na dobry początek dnia.




Jajecznica z boczkiem i porem

Przepis na jajecznicę z boczkiem inny niż większość, bo z dodatkiem pora. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, w sam raz na dobry początek dnia.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 duże (L) jajka
  2. 120g średnio przerośniętego wędzonego boczku
  3. zielona część pora (60-80g)

Instrukcje

  1. Boczek kroimy w cienkie (ok. 5mm) słupki. Por kroimy w cienkie (2-3mm) krążki. Zawartość jajek wbijamy do miseczki.
  2. Dużą patelnię rozgrzewamy „na sucho” na średnim ogniu. Wrzucamy do niej boczek i smażymy przez ok. 4 minuty często mieszając, aż boczek lekko się zrumieni, a tłuszcz wytopi. Następnie dodajemy również por (ewentualnie pozostawiając garstkę do dekoracji), przy okazji rozdzielając krążki na poszczególne listki. Smażymy z boczkiem przez 1 minutę często mieszając.
  3. Jajka wlewamy na patelnię. Żółtka i białka rozprowadzamy w miarę równomiernie, mieszając na samym początku z innymi składnikami, jednak nie próbujemy robić jednolitej masy (patrz zdjęcia). Smażymy przez ok. 3-4 minuty, w razie potrzeby rozprowadzając jeszcze jajka łopatką tak, aby były w miarę równomierne ścięte.

Uwagi

  1. Nie dodaję do tej jajecznicy soli, zakładając, że boczek zawiera ją w dostatecznej ilości. Jeśli jednak ktoś lubi, można oczywiście potrawę dosolić, tudzież dodać np. pieprz.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: