Gruszki marynowane słodko-kwaśne

Zarówno późne lato jak i jesień, to w naszym klimacie pora zbiorów licznych darów natury, które chcielibyśmy zachować na później. Zarówno tych dostępnych w raczej dzikszej części przyrody – stąd nasz ostatni przepis na marynowane podgrzybki – jak i z ogrodu. Wśród tych ostatnich jednymi z najlepiej nadających się do zachowania darów natury są gruszki. A jedną z popularnych metod ich zakonserwowania – marynowanie w słodko-kwaśnej zalewie z przyprawami.
Podobnie jak w przypadku grzybów trwałość przetworu bazuje mocno na znacznej zawartości octu i cukru. To jednak nie zmienia faktu, że możemy delikatnie zmienić ich proporcje, aby uzyskać efekt najbliższy naszym upodobaniom. To samo dotyczy przypraw – warto jednak pamiętać, że niektóre mogą mieć wyjątkowo duży wpływ na zarówno smak, zapach, jak i wygląd końcowego produktu. Zawsze i wszędzie dotyczy to zwłaszcza goździków, które mają wyjątkowo wyrazisty aromat oraz ciemny kolor. Dlatego raczej nie pozostawiamy ich w zalewie, która trafia do słoików z gruszkami. W ten sposób możemy mocno “przedobrzyć” zarówno z goździkowym aromatem, jak i doprowadzić do tego, że z czasem marynata i owoce mocno ściemnieją.
I wreszcie wybór samych gruszek. Istnieje bowiem wiele ich odmian różniących się smakiem (w tym zawartością cukru), aromatem, wyglądem czy też miękkością/twardością. To również pozostawiamy do wyboru każdemu z Was, przy czym ze względów praktycznych nasz przepis zakłada, że owoce są wyjściowo raczej twardego typu.
Do czego mogą przydać się nam tak zamarynowane gruszki po otwarciu słoika? Zakres zastosowań jest bardzo szeroki – od zjedzenia ich “tak po prostu, bo lubimy”, poprzez dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, aż po składnik rozmaitych sałatek.

Gruszki marynowane słodko-kwaśne

Zalewa na 1-2 kg twardych gruszek
- 2 szkl. wody
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. octu 10%
- 1 łyżeczka goździków
- 2 laski cynamonu
- odrobina szafranu lub kurkumy (dla koloru)
Instrukcje
- Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i od razu umieszczać w lekko zakwaszonej octem wodzie, żeby nie ściemniały.
- Wodę z przyprawami gotować trochę, żeby wydobyć ich aromat. Dodać cukier, a kiedy się rozpuści, również ocet i ponownie zagotować.
- Obrane gruszki wyjąć z zakwaszonej wody, włożyć do zalewy, doprowadzić do wrzenia i od razu wyjmować.
- Owoce powkładać do słoików, zalać gorącą zalewą (ale bez goździków, gdyż gruszki zmienią wówczas kolor).
- Słoiki zakręcić, ustawić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostygnięcia.