Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem

Świadomie i nieprzypadkowo zatytułowałem ten przepis „grillowane nogi z kurczaka” zamiast np. „nogi z kurczaka z grilla”. Jakkolwiek bowiem w ciepłym i słonecznym sezonie wiosenno-letnim jak najbardziej wskazane jest ich przyrządzenie na grillu na świeżym powietrzu, to jednak możemy to zrobić również w każdym w miarę nowoczesnym piekarniku z termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku.
Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę). Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu, kilka razy odwrócić i podać z odpowiednimi dodatkami. Aczkolwiek sprawa dodatków jest tutaj dość kluczowa, bo jakkolwiek smaczny nie byłby sam kurczak, to jednak czujemy, że przecież samego mięsa jeść nie będziemy.
Ponieważ marynata nadaje kurczakowi nuty rozmarynu i lekko kwaśne, jak również odrobinę pikanterii pieprzu cayenne, wybraliśmy dla Was 4 dodatki, które będą dla takiej konfiguracji odpowiednie. Są to marynowane w oleju i occie karczochy, kolorowa sałata z pomidorami i ogórkiem, a także pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem oraz przypiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo. Nie chodzi koniecznie o to, żeby zawsze stosować te dodatki w komplecie. O ile karczochy i sałatkę warto jednak podać, to pieczone ziemniaki będą najwłaściwsze w warunkach domowych, zaś pieczywo – podczas grillowania na świeżym powietrzu z dala od domu. Wynika to po prostu z faktu, że przygotowanie pieczonych ziemniaków na grillu jest wprawdzie możliwe, ale może być nieco kłopotliwe.

Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem

Składniki (dla 2 osób)
- 2 średnie nogi z kurczaka (po ok. 300g)
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki mielonego chili (pieprzu cayenne)
Do podania
- pieczone ziemniaki cytrynowo-rozmarynowe
- marynowane karczochy
- sałata z pomidorami i ogórkiem
- przypieczone na grillu lekkie pszenne pieczywo
Instrukcje
- Przyrządzamy w misce marynatę poprzez dokładne wymieszanie oliwy z sokiem z cytryny i przyprawami.
- Dokładnie nacieramy mięso marynatą i pozostawiamy wraz z nią w misce w warunkach chłodniczych na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. W międzyczasie kilka razy przekładamy mięso na drugą stronę, aby zawsze było dobrze przeszło składnikami marynaty.
- Jeżeli mięso przygotowujemy w piekarniku, najpierw obsmażamy je z obu stron, łącznie przez 5-6 minut, na dość silnym ogniu na patelni grillowej, aż do zrumieniania (nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz). Niezwłocznie wkładamy je następnie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy bez przykrycia przez do miękkości przez około 20-25 minut. Jeśli po nakłuciu cienkim szpikulcem mięso jest miękkie i wypływa z niego przezroczysty (tj. nie krwisty płyn), znaczy to że jest gotowe.
- Jeśli mięso przygotowujemy na grillu ogrodowym, wówczas po odsączeniu z nadmiaru marynaty umieszczamy go na najwyższym poziomie dobrze rozgrzanego grilla, bezpośrednio na jego ruszcie. Grillujemy przez 20-25 minut do miękkości i zależnie od upodobań (mniej lub bardziej wypieczone) – stan mięsa badamy nakłuwając szpikulcem jak w punkcie powyżej. W międzyczasie odwracamy je co najmniej kilka razy, aby równomiernie się upiekło i zarumieniło.
Uwagi
- Jeśli przygotowujemy tę potrawę w piekarniku, który posiada funkcję grilla lub podobną, warto z niej skorzystać.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Marynowanie mięsa
- Wersja z piekarnika - mięso najpierw obsmażamy
- Wersja z piekarnika
- Wersja z grilla ogrodowego
- Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem
Komentarze (1)