Filet z kurczaka z grilla na ostro-kwaśno

Filet z kurczaka z grilla na ostro-kwaśno

Filet z kurczaka to łagodne w smaku mięso, dlatego często wymaga dość wyrazistego doprawienia. Marynata przygotowana ze sporym dodatkiem mielonego chilli oraz octu i pikantnej musztardy z pewnością mu to zapewni. Ponieważ jednak jest ona mimo wszystko bardziej ostra niż kwaśna, dodatkowo „zakwasimy” naszą potrawę podając ją np. z marynowanymi patisonami i papryką, oliwkami oraz kiszonymi ogórkami. Można też podać ogórki konserwowe zamiast kiszonych, albo nawet marynowane grzyby. Należy natomiast zachować nieco ostrożności z chilli. 1/2 łyżeczki oznacza tyle, co lekko pikantnie, 3/4 jest jeszcze całkiem umiarkowaną ilością, ale przy całej 1 łyżeczce zaczyna robić się gorąco. Nawet jeśli ktoś lubi ostre smaki, niekoniecznie chodzi o to, aby zagłuszyły one wszystkie pozostałe.

Filet z kurczaka doskonale nadaje się na grilla, gdyż nie wymaga długiego opiekania. W gruncie rzeczy musimy robić to dość ostrożnie, aby nie wysuszyć tego bądź co bądź chudego i delikatnego mięsa. Dlatego marynata zawiera sporą ilość oliwy. Musimy jedynie pamiętać, aby przed położeniem mięsa na ruszcie odsączyć je z nadmiaru marynaty. Nadmierne ociekanie tłuszczu na palenisko mogłoby skończyć się koniecznością użycia tacki, a można tego uniknąć. Plastry kurczaka opiekamy na średnich poziomach dobrze rozpalonego grilla po 5-7 minut na stronę w zależności od ich grubości i oczekiwanego stopnia wypieczenia. Jeśli wszystko odbywa się prawidłowo, 15 minut to jednak absolutne maksimum.

Taki sposób przyrządzenia fileta z kurczaka jest bardzo prosty, zajmuje bardzo mało czasu (pomijając samo marynowanie), a jednocześnie może całkiem atrakcyjnie prezentować się na talerzu. Jeśli mówimy więc o stosunku nakładu sił i środków do efektów smakowych i wizualnych, jest on w tym wypadku wyjątkowo korzystny.




Filet z kurczaka z grilla na ostro-kwaśno

Bardzo prosty w przygotowaniu, ale atrakcyjny wizualnie i o wyrazistym smaku filet z kurczaka z grilla na ostro-kwaśno.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 1 kg raczej większych niż mniejszych filetów z kurczaka

Marynata

  1. 10 łyżek oliwy
  2. 4 łyżki octu z czerwonego wina
  3. 2 czubate łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. Dijon)
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 3/4 łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne)
  6. 1 łyżeczka tymianku
  7. 1 łyżeczka soli

Do podania

  1. marynowane patisony
  2. kiszone ogórki
  3. papryka konserwowa
  4. zielone oliwki
  5. opieczone na grillu lekkie pszenne pieczywo

Instrukcje

  1. Z filetów usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu i błoniastych części oraz pozostałości chrząstek i kości. Oddzielamy w całości polędwiczki. W części, gdzie filety są najgrubsze, dzielimy je na dwa cieńsze plastry. Sprawione i podzielone filety lekko zbijamy tłuczkiem do mięsa (polędwiczki – niekoniecznie, są dość delikatne).
  2. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i zgniatamy w prasce.
  3. Marynatę przygotowujemy w dość dużej misce w ten sposób, że do oliwy i octu z czerwonego wina dodajemy pozostałe składniki: musztardę, sprasowany czosnek, chili, tymianek i sól. Następnie wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą.
  4. Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy ze wszystkich stron w gotowej marynacie i pozostawiamy zanurzone w niej i ściśle ułożone. Marynujemy ok. 12 godzin. W międzyczasie warto chociaż raz przełożyć je stronami i miejscami.
  5. Kawałki kurczaka kładziemy na średnim poziomie dobrze rozgrzanego grilla, po uprzednim odsączeniu z nadmiaru marynaty, aby nie kapała w znacznych ilościach na palenisko.
  6. Grillujemy po 5-7 minut na stronę zależnie od grubości mięsa, temperatury grilla i oczekiwanego poziomu wypieczenia. Nie należy jednak przekraczać łącznie 15 minut opiekania, gdyż wysuszy to mięso.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (2)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: