Egzotyczna sałatka z mango i avocado

Egzotyczna sałatka z mango i avocado

Właściwie należałoby napisać „sałatka z mango lub avocado”, gdyż można ją przyrządzić z użyciem zarówno obu, jak i tylko jednego z tych owoców. W każdym z tych wariantów sałatka ma delikatnie odmienny klimat. Po części dlatego, ale też ze względu na pasującą do wielu potraw kombinację pozostałych składników, jest ona niezwykle uniwersalną propozycją. Jakkolwiek bowiem kukurydza czy pomidory sugerują raczej meksykańskie inspiracje, to taka sałatka nadaje się jako dodatek do bardzo wielu dań kuchni nie tylko meksykańskiej, ale nawet kuchni azjatyckich – zwłaszcza do potraw utrzymanych w słodkiej lub słodko-kwaśnej tonacji.

Taka sałatka może jednak stanowić samodzielne i to całkiem sycące danie samo w sobie. To wówczas niewątpliwie bardzo zdrowa, lekkostrawna i dobrze wyglądająca przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Jej wielką zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania, jak również możliwość przechowywania w lodówce przez wiele godzin. Z racji tych właściwości może stanowić świetne uzupełnienie letniego grilla – zarówno jako swego rodzaju „deser”, jak i dodatek do przyrządzonego na słodko lub słodko-kwaśno grillowanego mięsa. Oprócz sałatki warto wówczas dodatkowo podać również inne słodkie egzotyczne owoce, np. melony.




Egzotyczna sałatka z mango i avocado

Niezwykle uniwersalna sałatka z mango i avocado – doskonała zarówno samodzielnie, jak i w roli dodatku do wielu potraw z różnych zakątków świata.

Składniki

  1. po jednym średniego rozmiaru średnio dojrzałym mango i avocado (ok. 350g), albo 1 duże mango (ok. 500g) lub 2 avocado
  2. 250g pomidorków koktajlowych
  3. 250g słodkiej kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy
  4. 1 średnia czerwona cebula (150g)
  5. 2 łyżki soku z limonki
  6. pęczek liści kolendry

Instrukcje

  1. Cebulę kroimy w dość drobną, kilkumilimetrową kostkę. Pomidorki dzielimy wzdłużnie na pół. Kolendrę grubo siekamy.
  2. Jeśli stosujemy mango, ostrożnie usuwamy z niego pestkę i kroimy w kostkę o boku 2-3 cm. Avocado przygotowujemy zgodnie z naszymi poradami i również kroimy na takich rozmiarów kostkę. Przygotowanie avocado zostawiamy na koniec, gdyż jego miąższ ma skłonność do ciemnienia pod wpływem powietrza.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misie. Pozostawiamy w chłodzie na przynajmniej 30 minut, aby smaki dobrze się ze sobą zgrały. Możemy podawać od razu, ale sałatka może być zwykle z powodzeniem przechowywana w lodówce nawet przez 24 godziny.

Pokrewne inspiracje

  1. Sałatka walencka
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: