Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno”

Dziś ponownie poznęcamy się nad tymi, którzy nie lubią podrobów – będzie wątróbka drobiowa, moim zwyczajem z indyka. Chociaż możecie użyć również wątróbki z kurczaka – wówczas należy dusić ją nieco krócej. Jest to nasz pierwszy wpis z wątróbką w roli głównej, jak dotąd dodaliśmy ją jedynie do pasztetu z kaczki. Pojawi się jeszcze jednak na pewno nie raz w przyszłości, bo jeśli już jemy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogólności, to akurat wątróbka należy do stosunkowo najzdrowszych opcji z tego asortymentu.
Przepis zatytułowałem z dodatkiem słów „na kwaśno” z racji użycia kiszonego ogórka, pomidorów, i wytrawnego wina. Nie oznacza to oczywiście, że nasza potrawa będzie kwaśna jak cytryna. W gruncie rzeczy smak jest dosyć zrównoważony, choć co więksi entuzjaści mocno wytrawnych smaków mogą pokusić się o dodatek ogórka konserwowego obok (zamiast?) kiszonego.
Jest to też kolejny przepis, w którym wszystkim dbającym o zdrową dietę „przypominamy” o pęczaku. Choć tak naprawdę możemy taką wątróbkę podać z dowolną ulubioną kaszą, albo i w ogóle bez zewnętrznych dodatków.

Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno”

Składniki (dla 2 osób)
- 500g wątróbek z indyka
- 2 nieduże cebule (250g)
- 2 nieduże pomidory (350g)
- kilka niedużych ogórków kiszonych
- 100ml (pół)wytrawnego białego wina
- 180 pęczaku (lub innej ulubionej kaszy)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
Instrukcje
- Wątróbki kroimy na kawałki o rozmiarze ok. 3-4 cm, przy okazji usuwając ewentualne łykowate części. Cebule obieramy, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w półtalarki o szerokości kilku milimetrów.
- W rondlu o nieprzywierającej powłoce na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy na nim cebulę, przez 2-3 minuty do zeszklenia. Następnie dodajemy również wątróbkę i razem z cebulą obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez kolejne kilka minut.
- Cebulę i wątróbkę zalewamy winem, mieszając dodajemy większość soli i pieprzu, zagotowujemy. Przestawiamy rondel na mały ogień i przykrywamy. Gotujemy/dusimy powoli przez 30 minut.
- Kiszone ogórki kroimy na grube poprzeczne plasterki, a pomidory wzdłużnie na „ósemki” – pozostawiając skórę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Pomidory i ogórki dojemy do rondla na 10 minut przez końcem gotowania, mieszając dokładnie z pozostałymi składnikami oraz dodając resztę soli i pieprzu do smaku.
- Wątróbkę podajemy na ciepło razem z warzywami oraz równolegle ugotowaną kaszą. Jeśli jest nią pęczak, to przygotowujemy go zwykle w ten sposób, że po opłukaniu gotujemy go powoli w lekko osolonej wodzie w ilości 2-3 razy większej niż objętość kaszy, pod koniec często mieszając, aż ziarno stanie się miękkie i wchłonie cały płyn.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojona wątróbka i cebula
- Najpierw podsmażamy cebulę
- Następnie dodajemy wątróbkę
- Pokrojone pomidory i ogórki
- Pomidory i ogórki dodajemy pod koniec duszenia
- Duszona wątróbka drobiowa
Komentarze (1)