Drób
Drób to jeden z najczęściej spożywanych w naszej kulturze rodzajów mięsa. Ma to swoje zalety, gdyż odpowiednio wybrany i przyrządzony może np. dostarczyć nam na dość dużo białka, a względnie mało tłuszczu. To co jest nieco wadliwe w naszym podejściu do drobiu to jego częste utożsamianie z kurczakiem, a zdecydowanie rzadziej innymi jego rodzajami. Jakkolwiek my też lubimy kurczaka i zobaczycie tu wiele przepisów z jego wykorzystaniem, to jednak przedstawiamy również propozycje na inne, szczęśliwie przeżywające już pewien renesans, gatunki drobiu, jak kaczka, indyk czy perliczka.
To jedno z dań, gdzie połączenie kilku bardzo prostych składników nie tylko daje efekt bardzo smaczny, ale może dać również ciekawy efekt dekoracyjny. Warunkiem...
Prezentujemy kolejny przepis dla zwolenników kaczki. Tym razem będzie to coś w klimacie kuchni azjatyckiej, gdzie jest ona dosyć popularnym mięsem. Kuchnia tajs...
Widziałem to danie w kilku wersjach. Właściwie można się zgodzić ze stwierdzeniem, że jest ono na tyle uniwersalne, że daje się przyrządzić zarówno z grzybami j...
Często jest tak, że po ugotowaniu i skonsumowaniu rosołu pozostajemy z mięsem (tudzież również warzywami), na bazie którego został on przyrządzony. Wiele osób m...
Tę potrawę pamiętam praktycznie jeszcze z dzieciństwa. Były to czasy, kiedy takie rzeczy stanowiły prawdziwy powiew świeżości po latach dość smętnego, również k...
Poniższe danie to kolejny dowód na to, że kotlety wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowe...
Kurczak z 40 ząbkami czosnku, zwany też u nas kurczakiem w 40 ząbkach czosnku, to dosyć znana potrawa kuchni francuskiej. Jej nazwa jest wprawdzie dość umowna. ...
Smażony indyk z ryżem to niezwykle proste i dość popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i mo...
Salta in bocca znaczy mniej więcej tyle, co wskakuje do ust. Faktycznie, jest tak smaczne, że aż chce się pochłaniać w całości 🙂 Saltimbocca to z pewnością jedn...
Mięso z indyka jest smaczne i zdrowe – zwłaszcza filet zawiera niewiele tłuszczu, za to dużo białka. Jeśli ktoś preferuje mniej „dietetyczny” klimat, może wybra...