Drób
Drób to jeden z najczęściej spożywanych w naszej kulturze rodzajów mięsa. Ma to swoje zalety, gdyż odpowiednio wybrany i przyrządzony może np. dostarczyć nam na dość dużo białka, a względnie mało tłuszczu. To co jest nieco wadliwe w naszym podejściu do drobiu to jego częste utożsamianie z kurczakiem, a zdecydowanie rzadziej innymi jego rodzajami. Jakkolwiek my też lubimy kurczaka i zobaczycie tu wiele przepisów z jego wykorzystaniem, to jednak przedstawiamy również propozycje na inne, szczęśliwie przeżywające już pewien renesans, gatunki drobiu, jak kaczka, indyk czy perliczka.
W tej potrawie pierwsze skrzypce grają smaki raczej kwaśne. Czy, ściślej mówiąc, może raczej „kwaskowe” i „wytrawne”, bo z pewnością ust nie wykrzywiają. Wciąż ...
Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdję...
Sposób zatytułowania tego przepisu – pieczony udziec z indyka – właściwie nie mówi zbyt wiele nt. tego dania. Z drugiej jednak strony, z samym mięsem z indyka n...
Peperonata to, mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolor...
To już kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie ...
Prezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką...
Nazwa jaką podpisałem prezentowaną potrawę może wymagać pewnego uściślenia. Wynika ona jedynie z faktu, że nie znalazłem lepszego sposobu na określenie składają...
Tym razem prezentujemy jeden z bardziej oryginalnych przepisów na smażoną kaczkę inspirowany kuchnią francuską. Dla wielu głównym bohaterem tego dania może być ...
Dziś przedstawiamy kaczkę w wersji na słodko, a właściwie słodko-kwaśno. Poniższy przepis jest luźno inspirowany kuchnią włoską, aczkolwiek pozwoliłem sobie spo...
Zdarzyło mi się usłyszeć odnośnie tej potrawy zastrzeżenia w kwestii jej wyglądu. Właściwie sam mam co do tego pewne wątpliwości, choć szczodry dodatek grubo si...