Kurczak
Dla mnie to trochę „tajemnicze” danie, gdyż nie udało mi się ustalić jego rzeczywistego pochodzenia czy źródłowego przepisu. Zakładam, że nazwę dała mu ta Nell ...
Świadomie i nieprzypadkowo zatytułowałem ten przepis „grillowane nogi z kurczaka” zamiast np. „nogi z kurczaka z grilla”. Jakkolwiek bowiem w ciepłym i słoneczn...
W tej potrawie pierwsze skrzypce grają smaki raczej kwaśne. Czy, ściślej mówiąc, może raczej „kwaskowe” i „wytrawne”, bo z pewnością ust nie wykrzywiają. Wciąż ...
Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdję...
Peperonata to, mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolor...
Prezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką...
Nazwa jaką podpisałem prezentowaną potrawę może wymagać pewnego uściślenia. Wynika ona jedynie z faktu, że nie znalazłem lepszego sposobu na określenie składają...
Zdarzyło mi się usłyszeć odnośnie tej potrawy zastrzeżenia w kwestii jej wyglądu. Właściwie sam mam co do tego pewne wątpliwości, choć szczodry dodatek grubo si...
To jedno z dań, gdzie połączenie kilku bardzo prostych składników nie tylko daje efekt bardzo smaczny, ale może dać również ciekawy efekt dekoracyjny. Warunkiem...
Często jest tak, że po ugotowaniu i skonsumowaniu rosołu pozostajemy z mięsem (tudzież również warzywami), na bazie którego został on przyrządzony. Wiele osób m...