Cordon bleu

Cordon bleu to już właściwie kulinarna klasyka, chociaż narodziło się ponoć nie tak dawno, bo gdzieś w połowie XX wieku w Szwajcarii. Jego nazwa miała wiązać je z czymś wyrafinowanym, ale to w rzeczywistości danie bardzo uniwersalne. Jakkolwiek bowiem smak ma naprawdę niebanalny, to jednak można przyrządzić je z prostych składników i w bardzo krótkim czasie. Generalnie, jest to mięsny sznycel owinięty wokół plastra szlachetnej szynki i aromatycznego sera, choć są też znane odmiany z np. grzybami. Bodaj najpopularniejsze są wersje z cielęciny i kurczaka. To trochę kwestia gustu, ale z racji całkowicie bezproblemowej dostępności tego drugiego mięsa okazuje się, że danie przewidziane skądinąd na szczególne okazje i dla wyjątkowych gości może być również wprawdzie niebanalnym, ale jednak „szybkim obiadem” na co dzień.
Niektórzy sznycel składają płasko wokół szynki i sera, inni zaś raczej zwijają w rulon. Ja wolę tę pierwszą metodę, ponieważ łatwiej go wówczas usmażyć w stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Fakt, jestem przywiązany do połączenia tych dwóch przypraw z mięsem z kurczaka w ogólności, ale też wyjątkowo dobrze komponują się z konkretnie tym daniem. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest dodatkowe polanie ich roztopionym masłem.

Cordon bleu

Składniki (dla 2 osób)
- 2 filety z kurczaka (po ok. 250g, bez polędwiczek)
- 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej)
- kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku
- 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy
- bułka tarta
- 1 jajko
Do podania
- gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior
Instrukcje
- Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry, jednak tak, aby pozostały połączone jednym z boków. Następnie ubijamy na sznycle o równomiernej grubości.
- Sznycle posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem i cząbrem. Kładziemy plaster szynki oraz ser, po czym składamy na pół pilnując, aby brzegi zostały możliwie szczelnie zamknięte (patrz zdjęcia).
- Jajko starannie roztrzepujemy. Zawinięte sznycle obtaczamy dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
- Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę, aż staną się złoto-brązowe.
- Podajemy na ciepło, najlepiej z gotowanymi warzywami.
- Składniki wyjściowe
- Filety rozkrajamy i rozbijamy na sznycle...
- ...po czym składamy wokół szynki i sera
- Panierujemy i smażymy na złoto-brązowo
- Cordon bleu