Brzoskwinie z bazylią w prosciutto

Nie wiem czy ta przystawka ma jakąś konkretną nazwę. Prawdopodobnie nie, a w każdym razie nie udało mi się tego ustalić. Spotkałem się z nią całkowicie przypadkowo, szukając czegoś zupełnie innego w serwisie internetowym ze zdjęciami. A że zbliżał się wówczas Sylwester, więc pomyślałem, że to co widzę na fotografii wdrożę w praktyce. Faktem jest, że przygotowanie takiej przystawki jest bardzo proste i niespecjalnie czasochłonne. Wymaga jedynie odrobiny zdolności manualnych. A w smaku jest zaprawdę niczego sobie! Jest również uniwersalna – tak naprawdę można postawić ją na stole z okazji dowolnej imprezy lub rodzinnego spotkania, o ile tylko w podstawowym stopniu komponuje się z pozostałymi serwowanymi potrawami i przystawkami.

Brzoskwinie z bazylią w prosciutto
2015-01-11 10:50:27

Prosta i uniwersalna, ale wyrafinowana w smaku przystawka we włoskim klimacie. Połączenie zaledwie 3 popularnych składników, które można konfigurować w dowolny sposób, uświetni stół na każdej imprezie.
Drukuj
Składniki
- Składniki
- 100g prosciutto
- 1 puszka brzoskwiń (ok. 400g owoców)
- dorodna świeża bazylia
Instrukcje
- Brzoskwinie przycinamy wzdłuż lub w poprzek owocu na równe kawałki („ósemki”, „szesnastki” lub podobne, zależnie od wielkości i kształtu owoców).
- Plastry prosciutto przycinamy tak, aby miały szerokość zbliżoną lub mniejszą od szerokości kawałków owoców.
- Na plastrach szynki układamy po 1 kawałku brzoskwini, a na nim 2-3 liście bazylii. Następnie zawijamy ciasno szynkę. Całość przekłuwamy wykałaczką. Voila!
Uwagi
- Wielkość i kompozycję składników możemy dobierać w zasadzie dowolnie zależnie od tego jakie efekty dekoracyjne i smakowe chcemy osiągnąć. Jeśli np. liście bazylii są bardzo duże, możemy użyć ich również jako zewnętrzne „łódeczki”, w które wkładamy brzoskwinie owinięte w prosciutto. Plastry szynki mogą też osłaniać brzoskwinie w całości lub np. tylko w połowie.
- To dość „trwała” przystawka. Oczywiście nie powinniśmy przechowywać jej nadmiernie długo, zwłaszcza poza lodówką, jednak nie musimy obawiać się, że jeśli poleży na stole przez kilka godzin, to stanie się z nią coś złego.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki
- Brzoskwinie z bazylią w prosciutto
- Brzoskwinie z bazylią w prosciutto - zbliżenie