Brzoskwinie z bazylią w prosciutto

Brzoskwinie z bazylią w prosciutto

Nie wiem czy ta przystawka ma jakąś konkretną nazwę. Prawdopodobnie nie, a w każdym razie nie udało mi się tego ustalić. Spotkałem się z nią całkowicie przypadkowo, szukając czegoś zupełnie innego w serwisie internetowym ze zdjęciami. A że zbliżał się wówczas Sylwester, więc pomyślałem, że to co widzę na fotografii wdrożę w praktyce. Faktem jest, że przygotowanie takiej przystawki jest bardzo proste i niespecjalnie czasochłonne. Wymaga jedynie odrobiny zdolności manualnych. A w smaku jest zaprawdę niczego sobie! Jest również uniwersalna – tak naprawdę można postawić ją na stole z okazji dowolnej imprezy lub rodzinnego spotkania, o ile tylko w podstawowym stopniu komponuje się z pozostałymi serwowanymi potrawami i przystawkami.




Brzoskwinie z bazylią w prosciutto

Prosta i uniwersalna, ale wyrafinowana w smaku przystawka we włoskim klimacie. Połączenie zaledwie 3 popularnych składników, które można konfigurować w dowolny sposób, uświetni stół na każdej imprezie.

Składniki

  1. Składniki
  2. 100g prosciutto
  3. 1 puszka brzoskwiń (ok. 400g owoców)
  4. dorodna świeża bazylia

Instrukcje

  1. Brzoskwinie przycinamy wzdłuż lub w poprzek owocu na równe kawałki („ósemki”, „szesnastki” lub podobne, zależnie od wielkości i kształtu owoców).
  2. Plastry prosciutto przycinamy tak, aby miały szerokość zbliżoną lub mniejszą od szerokości kawałków owoców.
  3. Na plastrach szynki układamy po 1 kawałku brzoskwini, a na nim 2-3 liście bazylii. Następnie zawijamy ciasno szynkę. Całość przekłuwamy wykałaczką. Voila!

Uwagi

  1. Wielkość i kompozycję składników możemy dobierać w zasadzie dowolnie zależnie od tego jakie efekty dekoracyjne i smakowe chcemy osiągnąć. Jeśli np. liście bazylii są bardzo duże, możemy użyć ich również jako zewnętrzne „łódeczki”, w które wkładamy brzoskwinie owinięte w prosciutto. Plastry szynki mogą też osłaniać brzoskwinie w całości lub np. tylko w połowie.
  2. To dość „trwała” przystawka. Oczywiście nie powinniśmy przechowywać jej nadmiernie długo, zwłaszcza poza lodówką, jednak nie musimy obawiać się, że jeśli poleży na stole przez kilka godzin, to stanie się z nią coś złego.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: