Boczek pieczony w piwie

Boczek pieczony w piwie

Publikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w piwnym sosie. O ile pieczony w winie był raczej mocno wytrawny i nawet dość pikantny, o tyle w wersji z przepisu poniżej będzie kusił nas zgoła odmiennymi smakami. Przede wszystkim piwem jakiego użyjemy będzie bałtycki porter, a więc gatunek raczej słodki. Uzupełnimy go m.in. syropem klonowym i cynamonem, jakkolwiek „przełamując” całokształt również kawałkiem imbiru.

Pod koniec pieczenia dodajemy całe i również raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki.




Boczek pieczony w piwie

Wieprzowy boczek pieczony w piwie z dodatkiem korzennych przypraw, syropu klonowego i jabłek. Polecamy zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki

  1. 1kg boczku wieprzowego
  2. 300ml portera bałtyckiego *
  3. 2 laski cynamonu
  4. 5 goździków
  5. 5 ziaren ziela angielskiego
  6. 1 łyżeczka mielonego kminku
  7. sól (ok. 2-3 łyżeczki)
  8. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  9. 3-4 cm świeżego imbiru
  10. 8 łyżek syropu klonowego
  11. 3-4 średnie raczej słodkie jabłka

Instrukcje

  1. Skórę na boczku nacinamy w kratkę ostrym nożem. Mięso nacieramy równomiernie kminkiem, solą i pieprzem; odkładamy na kilkanaście minut.
  2. Boczek wkładamy do brytfanny. Portera mieszamy z syropem klonowym i podlewamy nim mięso. Zanurzamy w nim również przyprawy: cynamon, imbir, goździki i ziele angielskie. Naczynie szczelnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
  3. Brytfannę z boczkiem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 do 2,5 godziny. Co pewien czas warto odwrócić mięso na inną stronę. Na 20 minut przed końcem do brytfanny wkładamy również całe nieobrane jabłka. Pod sam koniec możemy również usunąć przykrycie, aby mięso dopiekło się na lekko chrupiąco.

Uwagi

  1. *) Chodzi o taki porter jak produkowany w Polsce – mocny i z dużą ilością słodu; angielskie portery są inne.
  2. Zwolennicy smaków nieco bardziej pikantnych mogą dodać sosu nie tylko imbir, ale też np. małą ostrą papryczkę.

Pokrewne inspiracje

  1. Boczek pieczony w winie
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: