Schab faszerowany śliwkami

W Polsce popularne są różne przepisy na faszerowany schab, ale do najbardziej znanych odmian tego dania należy niewątpliwie schab faszerowany suszonymi śliwkami. Uchodzi on przy tym za potrawę jeśli nawet nie nadzwyczajnie wyrafinowaną, to z pewnością też nie pospolitą. Z tej właśnie racji jest częstym gościem na polskich stołach z okazji różnych świąt i uroczystości.
Nie jest to potrawa trudna do zrobienia, choć wymaga przestrzegania kilku zasad. Ponieważ schab jest w tym wypadku pieczony, musimy uważać, aby był miękki i soczysty, nie zaś twardy i suchy. Efekt miękkiego i soczystego mięsa zapewni nam jego uprzednie obsmażenie oraz zastosowanie glazury. W ten sposób “zamykamy” mięso, chroniąc je przed wysuszeniem. Glazura dodatkowo łączy w sobie smaki słodkie i kwaśne, podobnie jak śliwki, wino i musztarda użyte do nadziania schabu.
Jedną z wielkich zalet faszerowanych schabów jest to, że zwykle można je podawać zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno w charakterze przystawki. Dlatego schab z poniższego przepisu podaję najpierw na ciepło z pieczonymi ziemniakami z nutą cytryny i rozmarynu oraz z kolorowymi sałatami. Po ostudzeniu doskonale smakuje jednak również z lekkim jasnym pieczywem oraz tartym chrzanem lub majonezem.

Schab faszerowany śliwkami

Składniki
- 1,2kg schabu środkowego
- 80g suszonych śliwek
- 150ml białego (pół)wytrawnego wina
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- sól
- kilka łyżek oleju rzepakowego
Glazura
- 1 łyżka masła
- 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2-3 łyżeczki cukru
- 5 łyżek sosu sojowego
Do podania
- pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną
- kolorowe sałaty
Instrukcje
- Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut.
- W międzyczasie oporządzamy schab usuwając błonki i łykowate części, które pokrywają go z zewnątrz. Używając długiego, ale wąskiego noża, powoli i ostrożnie nakłuwamy schab wzdłużnie na wylot – na tyle szeroko, aby można było wewnątrz umieścić śliwki. Mięso nacieramy solą, a nacięte wnętrze również musztardą. Pozostawiamy na kilkanaście minut.
- Nasączone winem śliwki wkładamy do schabu, aby szczelnie wypełniły wewnętrzne nacięcie. Przy otworach pozostawiamy jednak ok. 1 cm odcinek bez owoców, aby mięso się zamknęło.
- W głębokiej patelni lub brytfannie rozgrzewamy na dość silnym ogniu olej rzepakowy. Schab obsmażamy intensywnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut, do wyraźnego zarumienienia.
- Obsmażone mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg). Pieczemy w otwartej brytfannie przez 50 minut. Przez pierwsze 25 minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą.
- Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier oraz imbir. Gotujemy przez kilkanaście minut, aby ilość płynu zredukowała się o ok. połowę. Dodajemy masło, mieszamy aż się roztopi i jeszcze raz na chwilę zagotowujemy.