Żeberka z warzywami

Żeberka z warzywami

Przy okazji ostatniego przepisu na golonkę w piwie ujawniła się nam popularna w polskiej kuchni mieszanka warzyw, którą czasami nazywam zestawem warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często! Ja przygotowuję tak również m.in. żeberka wieprzowe, które pokazywaliśmy na naszym blogu już w kilku postaciach. Takie zestawienie dobrze wygląda i równie dobrze smakuje, choć umówmy się, że aby potrawa nie była zbyt banalna i miała wyraz, musimy ją również odpowiednio przyprawić. Proponujemy następującą mieszankę ziół – tymianku, cząbru, gorczycy, lubczyku i natki pietruszki.

To jedno z dań, które możemy podać z bardzo szerokim katalogiem dodatków – od gotowanych ziemniaków, przez różne rodzaje kasz, aż po kopytka czy nawet pyzy. Ja zachęcam do podania takich żeberek z pęczakiem. To odmiana kaszy jęczmiennej, która teoretycznie jest znana niemal każdemu, ale w rzeczywistości jest co najwyżej umiarkowanie popularna. W ogólności zresztą jemy zbyt mało produktów takich jak kasza i podobne, więc nie dotyczy to tylko pęczaku. Ten jednak jest bardzo smaczny i zdrowy, a ja osobiście jestem jego entuzjastą i staram się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale dostatecznie wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina.




Żeberka z warzywami

Powszechnie lubiane żeberka wieprzowe połączone z popularnymi warzywami i odpowiednio dobranym zestawem przypraw. Przepis na niekoniecznie szybki, ale za to prosty, smaczny i dość zdrowy obiad.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 800g żeberek
  2. 2 średnie marchewki (250g)
  3. 2 średnie czerwone cebule
  4. kawałek (200g) korzenia selera
  5. 150ml bulionu
  6. sól
  7. 1 płaska łyżeczka gorczycy
  8. 1 płaska łyżeczka cząbru
  9. 1 płaska łyżeczka tymianku
  10. 2-3 liście laurowe
  11. kilka ziaren ziela angielskiego
  12. mały pęczek lubczyku
  13. 2-3 gałązki natki pietruszki

Instrukcje

  1. Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na kawałki co kilka kostek. W moździerzu ucieramy na proszek po płaskiej łyżeczce gorczycy, tymianku, cząbru oraz soli. Mięso nacieramy przyprawami i pozostawiamy na kilkanaście minut.
  2. Marchewki obieramy i tniemy w półwalce o długości kilku centymetrów każdy. Selera obieramy tylko pobieżnie, kroimy na kilka mniejszych kawałków. Cebule obieramy i kroimy wzdłużnie na ćwiartki.
  3. Na średnim ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię i „na sucho” obsmażamy mięso przez ok. 5 minut do lekkiego zarumienienia.
  4. Zalewamy mięso 150ml bulionu oraz taką samą ilością ciepłej wody. Na dnie w płynie umieszczamy lubczyk, natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Wyżej umieszczamy warzywa - marchewkę, seler i cebulę.
  5. Patelnię przestawiamy na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości żeberek – zwykle przez ok. 90 minut. W międzyczasie możemy jeszcze nieco dosolić potrawę.
  6. Gotowe danie dekorujemy dodatkową natką pietruszki i podajemy z sosem oraz ulubionym dodatkiem - np. kaszą, ziemniakami lub kopytkami.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: