Żeberka z warzywami

Przy okazji ostatniego przepisu na golonkę w piwie ujawniła się nam popularna w polskiej kuchni mieszanka warzyw, którą czasami nazywam zestawem warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często! Ja przygotowuję tak również m.in. żeberka wieprzowe, które pokazywaliśmy na naszym blogu już w kilku postaciach. Takie zestawienie dobrze wygląda i równie dobrze smakuje, choć umówmy się, że aby potrawa nie była zbyt banalna i miała wyraz, musimy ją również odpowiednio przyprawić. Proponujemy następującą mieszankę ziół – tymianku, cząbru, gorczycy, lubczyku i natki pietruszki.
To jedno z dań, które możemy podać z bardzo szerokim katalogiem dodatków – od gotowanych ziemniaków, przez różne rodzaje kasz, aż po kopytka czy nawet pyzy. Ja zachęcam do podania takich żeberek z pęczakiem. To odmiana kaszy jęczmiennej, która teoretycznie jest znana niemal każdemu, ale w rzeczywistości jest co najwyżej umiarkowanie popularna. W ogólności zresztą jemy zbyt mało produktów takich jak kasza i podobne, więc nie dotyczy to tylko pęczaku. Ten jednak jest bardzo smaczny i zdrowy, a ja osobiście jestem jego entuzjastą i staram się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale dostatecznie wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina.

Żeberka z warzywami

Składniki (dla 2 osób)
- 800g żeberek
- 2 średnie marchewki (250g)
- 2 średnie czerwone cebule
- kawałek (200g) korzenia selera
- 150ml bulionu
- sól
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 1 płaska łyżeczka cząbru
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- mały pęczek lubczyku
- 2-3 gałązki natki pietruszki
Instrukcje
- Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na kawałki co kilka kostek. W moździerzu ucieramy na proszek po płaskiej łyżeczce gorczycy, tymianku, cząbru oraz soli. Mięso nacieramy przyprawami i pozostawiamy na kilkanaście minut.
- Marchewki obieramy i tniemy w półwalce o długości kilku centymetrów każdy. Selera obieramy tylko pobieżnie, kroimy na kilka mniejszych kawałków. Cebule obieramy i kroimy wzdłużnie na ćwiartki.
- Na średnim ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię i „na sucho” obsmażamy mięso przez ok. 5 minut do lekkiego zarumienienia.
- Zalewamy mięso 150ml bulionu oraz taką samą ilością ciepłej wody. Na dnie w płynie umieszczamy lubczyk, natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Wyżej umieszczamy warzywa - marchewkę, seler i cebulę.
- Patelnię przestawiamy na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości żeberek – zwykle przez ok. 90 minut. W międzyczasie możemy jeszcze nieco dosolić potrawę.
- Gotowe danie dekorujemy dodatkową natką pietruszki i podajemy z sosem oraz ulubionym dodatkiem - np. kaszą, ziemniakami lub kopytkami.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i sprawione mięso
- Sprawione żeberka najpierw obsmażamy
- Następnie dodajemy warzywa i dusimy do miękkości
- Żeberka z warzywami