Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami

Tym przepisem kontynuujemy wątek rozpoczęty swego czasu wpisem pt. nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu. Dzisiaj prezentujemy kolejną propozycję jak smacznie i efektywnie wykorzystać nie tylko już nawet mięso, ale i warzywa pozostałe nam z rosołu. W tym przypadku mamy na myśli przede wszystkim rosół z kury, ale inne jego rodzaje nie są definitywnie wykluczone. Kolejną zaletą tego przepisu jest to, że przy wielu sposobach na krokiety ten jest jednym z ciekawszych smakowo. Nie pozwala nam bowiem zapomnieć skąd pochodzą składniki. I dlatego chociaż krokiety podaje się zwyczajowo i niemal „obowiązkowo” z czerwonym barszczem, tak te warto spróbować podać również z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa.
Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Po niewielkich modyfikacjach można przygotować z niego również pyszne pierogi.

Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami

Składniki (dla 2 osób)
- 200g mięsa z rosołu
- 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler)
- 1 duże (L) jajko
- 300g pieczarek
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- sól
- biały pieprz mielony
- olej rzepakowy
- 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu
Instrukcje
- Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki i intensywnie podgrzewamy przez ok. 1 minutę cały czas mieszając. Przestawiamy rondel na mały ogień, lekko solimy pieczarki do smaku i po wymieszaniu przykrywamy naczynie. Dusimy bardzo powoli przez ok. 20 minut, czasami mieszając.
- Z mięsa usuwamy wszelkie kości i chrząstki. Kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak warzywa. Blendujemy w taki sposób, aby rozdrobnić składniki, ale niekoniecznie powinna to być bardzo gładka masa (patrz zdjęcia).
- Odsączone z sosu z duszenia pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki grzybów. Dodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry, możemy dodać do niego nieco bułki tartej.
- Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki do środka z 3 stron wokół farszu, następnie zawijamy „w ślimaka” – patrz zdjęcia.
- Jajko dokładnie rozbijamy trzepaczką. Krokiety obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej rzepakowy w takiej ilości, by położone na nim krokiety były zanurzone na 3-4 mm. Krokiety smażymy przez ok. 4-5 minut obracając stopniowo wokół własnej osi, aż całość się zezłoci. Podajemy od razu z ciepłym czerwonym barszczem lub rosołem.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Duszenie pieczarek
- Zblendowane mięso i warzywa
- Gotowy farsz
- Zawijanie krokietów
- Zawinięte krokiety
- Krokiety a panierce
- Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami
Ale rosołowe krokiety, super przepis