Naleśniki z twarogiem

Bardzo prosty, ale zarazem jeden z moich ulubionych sposobów na naleśniki. Chętnie do niego wracam, zwłaszcza gdy brakuje mi czasu na gotowanie. W dodatku takie naleśniki wymagają jedynie bardzo podstawowych składników, z których większość jest na bieżąco pod ręką.

Naleśniki z twarogiem
2015-03-09 12:01:50

Jeden z najprostszych, ale też najbardziej znanych sposobów podania naleśników. Lekko zapiekane z twarogowym nadzieniem.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 300g półtłustego twarogu
- 6 łyżeczek cukru lub 4 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50ml śmietany 18%
- 4 placki naleśnikowe wg naszego przepisu
Instrukcje
- Twaróg rozdrabniamy w miseczce. Dodajemy śmietanę i cukier, po czym bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut, po czym raz jeszcze dokładnie mieszamy.
- Nadzienie twarogowe dzielimy na 4 równie części. Każdy z naleśników dzielimy na 4 ćwiartki i na 2 sąsiednich z nich układamy nadzienie, pozostawiając pomiędzy nimi wyraźną przerwę (patrz zdjęcia). Zakładamy przeciwległą część placka z góry na nadzienie, a na koniec składamy całość jeszcze raz na pół „w trójkąt”.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Naleśniki umieszczamy na otwartej blasze lub brytfannie i wkładamy do piekarnika na 7-8 minut. Powinny zrobić się gorące oraz delikatnie zapiec, ale w żadnym wypadku nie powinny puścić płynu!
- Podajemy od razu na ciepło.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Gotowe nadzienie
- Nakładanie nadzienia
- Złożone naleśniki z nadzieniem
- Naleśniki z twarogiem