Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką

Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką

Prezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka.

Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą się zwykle z jej nieprawidłowym przygotowaniem. Największym grzechem jest jej rozgotowywanie, a pewnym stopniu także niedostateczne doprawienie – w takiej sytuacji faktycznie nie będzie dobrze. Proszę mi jednak wierzyć, że ugotowana al dente w osolonej wodzie brukselka z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale smakuje. W szczególności należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już po ok. 6 minutach, a świeża – po 10-15. W dodatku czasy gotowania podane na opakowaniach z mrożoną brukselką potrafią wprowadzać w błąd poprzez zawyżenie tej wartości…




Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką

Apetycznie wyglądające, działające na zmysły danie w postaci sprawdzonej kompozycji smaków - wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, podwędzanego sera i kurczaka. Zrób wrażenie na rodzinie, partnerze lub gościach!

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 w miarę duże pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 300-350g)
  2. 450g brukselki – świeżej lub mrożonej
  3. podwędzany żółty ser
  4. wędzony parzony boczek
  5. 2 łyżki oleju rzepakowego
  6. 1 płaska łyżeczka soli
  7. 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  8. 1 płaska łyżeczka cząbru
  9. 1 płaska łyżeczka tymianku
  10. sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji lekko pikantnej
  11. natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje

  1. Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu, błonek i części chrzęstnych. Bardzo ostrożnie wycinamy w każdym z filetów głęboką, ale szczelną kieszeń. Wkładamy do niej dość cienkie plasterki sera i boczku. Następnie dokładnie spinamy mięso wykałaczkami i nacieramy solą, pieprzem, cząbrem oraz tymiankiem.
  2. Na patelni na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Filety z kurczaka obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez 5 minut do zrumienienia. Następnie natychmiast umieszczamy w otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika nagrzanego w międzyczasie do temperatury 180 stopni. Mięso trzymamy w nim przez 20 minut, przy czym przez ostatnie 10 minut powinno być przykryte folią aluminiową.
  3. W międzyczasie gotujemy brukselkę – al dente, w dobrze osolonej wodzie, wrzucając ją do wody gotującej się – sprawdzając na bieżąco jej stan i nie dopuszczając, aby się rozgotowała. Podgrzewamy również przygotowany wcześniej sos pomidorowy.
  4. Kurczaka podajemy od razu z brukselką i sosem pomidorowym, dekorujemy natką pietruszki.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (2)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: