Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką

Prezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka.
Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą się zwykle z jej nieprawidłowym przygotowaniem. Największym grzechem jest jej rozgotowywanie, a pewnym stopniu także niedostateczne doprawienie – w takiej sytuacji faktycznie nie będzie dobrze. Proszę mi jednak wierzyć, że ugotowana al dente w osolonej wodzie brukselka z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale smakuje. W szczególności należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już po ok. 6 minutach, a świeża – po 10-15. W dodatku czasy gotowania podane na opakowaniach z mrożoną brukselką potrafią wprowadzać w błąd poprzez zawyżenie tej wartości…

Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką

Składniki (dla 2 osób)
- 2 w miarę duże pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 300-350g)
- 450g brukselki – świeżej lub mrożonej
- podwędzany żółty ser
- wędzony parzony boczek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 płaska łyżeczka cząbru
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji lekko pikantnej
- natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje
- Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu, błonek i części chrzęstnych. Bardzo ostrożnie wycinamy w każdym z filetów głęboką, ale szczelną kieszeń. Wkładamy do niej dość cienkie plasterki sera i boczku. Następnie dokładnie spinamy mięso wykałaczkami i nacieramy solą, pieprzem, cząbrem oraz tymiankiem.
- Na patelni na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Filety z kurczaka obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez 5 minut do zrumienienia. Następnie natychmiast umieszczamy w otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika nagrzanego w międzyczasie do temperatury 180 stopni. Mięso trzymamy w nim przez 20 minut, przy czym przez ostatnie 10 minut powinno być przykryte folią aluminiową.
- W międzyczasie gotujemy brukselkę – al dente, w dobrze osolonej wodzie, wrzucając ją do wody gotującej się – sprawdzając na bieżąco jej stan i nie dopuszczając, aby się rozgotowała. Podgrzewamy również przygotowany wcześniej sos pomidorowy.
- Kurczaka podajemy od razu z brukselką i sosem pomidorowym, dekorujemy natką pietruszki.
Pokrewne inspiracje
- Składniki wyjściowe
- Faszerowanie filetów
- Sprawione filety
- Filety najpierw obsmażamy
- Następnie umieszczamy w piekarniku
- Gotowe danie
Komentarze (2)