Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Przepisów na sos pomidorowy jest oczywiście wiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw, np. do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów, cannelloni czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem. W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można go też stosować zarówno na ciepło jak i na zimno, aczkolwiek najlepiej smakuje ciepły.




Sos pomidorowy

Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo modyfikować jego smak i właściwości stosownie do potrzeb.

Składniki

  1. 400g krojonych pomidorów z puszki
  2. 1-2 ząbki czosnku
  3. 1 mała lub 1/2 dużej cebuli
  4. 1 płaska łyżeczka tymianku
  5. 1 płaska łyżeczka oregano
  6. 1 płaska łyżeczka bazylii
  7. 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  8. szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
  9. 1 płaska łyżeczka soli
  10. 1-2 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy w rondlu (najlepiej z nieprzywierająca powłoką) 1-2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty do zeszklenia.
  2. Dolewamy pomidory, dodajemy zioła, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
  3. Na małym ogniu, powoli pod przykryciem dusimy/gotujemy przez ok. 25 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec możemy go jeszcze w miarę potrzeb i upodobań dosolić lub dodać więcej pikantnych przypraw, ewentualnie odparować jeśli ma być bardzo gęsty.
  4. Jeśli sos ma być gładką masą, po ugotowaniu blendujemy go częściowo lub całkowicie.

Uwagi

  1. Jeśli pasuje to do docelowej potrawy, możemy na końcu sos zagęścić parmezanem lub podobnym do niego tartym serem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (3)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: