Sos pomidorowy

Przepisów na sos pomidorowy jest oczywiście wiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw, np. do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów, cannelloni czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem. W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można go też stosować zarówno na ciepło jak i na zimno, aczkolwiek najlepiej smakuje ciepły.

Sos pomidorowy
2015-03-06 23:33:51

Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo modyfikować jego smak i właściwości stosownie do potrzeb.
Drukuj
Składniki
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 mała lub 1/2 dużej cebuli
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1-2 łyżki oliwy
Instrukcje
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy w rondlu (najlepiej z nieprzywierająca powłoką) 1-2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty do zeszklenia.
- Dolewamy pomidory, dodajemy zioła, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
- Na małym ogniu, powoli pod przykryciem dusimy/gotujemy przez ok. 25 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec możemy go jeszcze w miarę potrzeb i upodobań dosolić lub dodać więcej pikantnych przypraw, ewentualnie odparować jeśli ma być bardzo gęsty.
- Jeśli sos ma być gładką masą, po ugotowaniu blendujemy go częściowo lub całkowicie.
Uwagi
- Jeśli pasuje to do docelowej potrawy, możemy na końcu sos zagęścić parmezanem lub podobnym do niego tartym serem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki sosu pomidorowego
- Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem
- Następnie dodajemy pomidory i przyprawy
- Dusimy całość przez 25 minut
- Gotowy sos
Komentarze (3)