Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

W ramach naszych zachęt do spożywania szpinaku przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort, gorgonzola czy im podobne są, jakby nie patrzeć, dość „kontrowersyjne” – ich bardzo specyficzny smak i aromat zdecydowanie nie przypadnie do gustu każdemu. Ja jednak je bardzo lubię, dlatego też prezentowane danie traktuję jako pewną odskocznię od sztampowych smaków. Aczkolwiek jestem w stanie zrozumieć, że połączenie szpinaku z gorgonzolą może brzmieć dla niektórych przerażająco i wyglądać na propozycję dla kulinarnych twardzieli. Z drugiej jednak strony nie jest to jakiś mój oryginalny pomysł – podobne kompozycje są charakterystyczne np. dla kuchni francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania.

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki (dla 2 osób)
- 200g młodego szpinaku
- 100g sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola lub podobny)
- 200g wąskiego makaronu typu wstążki
- 120g pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Instrukcje
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe rozcinamy wzdłużnie na połówki. Szpinak w razie potrzeby płuczemy w zimnej wodzie. Ser kroimy w ok. 5mm kostkę.
- Na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 2 minuty do zeszklenia.
- Zmniejszamy ogień do średniego i dodajemy szpinak. Mieszamy z masłem, cebulą i czosnkiem, przez ok. 3 minuty, dodając w międzyczasie nieco soli, szczyptę pieprzu oraz płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej. Szpinak powinien zostać zblanszowany, ale zachować liściastą strukturę i kolor (patrz zdjęcia).
- Na osobnej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pomidorki lekko solimy i intensywnie smażymy przez nie więcej niż 1 minutę, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy składniki.
- W międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami producenta, od czasu do czasu mieszając. Odsączony z wody ugotowany makaron mieszamy z 1 łyżką oliwy.
- Na talerze układamy makaron, a następnie szpinak z pomidorkami. Na koniec posypujemy obficie serem. Natychmiast podajemy.
Uwagi
- Jakkolwiek dodajemy do tej potrawy sól, to jednak weźmy pod uwagę, że użyty ser będzie prawdopodobnie sam w sobie dość słony.
- Składniki wyjściowe
- Zaczynamy od zeszklenia cebuli z czosnkiem
- Następnie dodajemy szpinak i przyprawy
- Na koniec - również podsmażone pomidorki
- Gotowe danie