Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Przepisem poniżej podejmujemy dwa wiodące tematy. Pierwszy to kontynuacja sukcesywnie rozbudowywanego przez nas wątku przepisu na szybki obiad. Ze względu na prostotę wykonania, łatwość zdobycia składników i liczony w pojedynczych minutach czas ich obróbki, ta potrawa mieści się wręcz idealnie w kryteriach „szybkiego obiadu”. Jednocześnie stanowi dowód, że pod żadnym pozorem nie musi to oznaczać dania pośledniego pod względem wyglądu czy smaku. Utrzymana we włoskich klimatach urzeka nie tylko prostotą, ale też żywymi kolorami i smakiem soczystego mięsa, szpinaku i pomidorów. Oczywiście można ją podać nie tylko na obiad – jest to na tyle lekkie danie, że będzie jak najbardziej odpowiednie późniejszą porą i to w każdym okresie roku.
Jest to również kolejna, ale z pewnością nie ostatnia potrawa, którą będziemy „odczarowywali” szpinak. Choć coraz popularniejszy i szeroko dostępny, a zarazem bardzo zdrowy i niezwykle łatwy w obróbce, nadal pozostaje w naszym kraju niedoceniany, a przez wielu uważany za z gruntu niesmaczny. Jeśli więc nie jesteście nawet zwolennikami kaczki i fig z poprzedniego przepisu, spróbujcie szpinaku w towarzystwie makaronu, kurczaka i pomidorków koktajlowych.

Makaron ze smażonym kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami

Składniki (dla 2 osób)
- 1 średni filet z kurczaka (250g)
- 200g młodego szpinaku
- 120g pomidorków koktajlowych
- 180g wąskiego makaronu wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine)
- 1-2 ząbki czosnku
- 50ml słodkiej śmietany 18%
- masło
- oliwa
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
Instrukcje
- Filet z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błoniastych części i nadmiaru tłuszczu. Kroimy w grubą kostkę lub paski. Czosnek obieramy i dość drobno kroimy/siekamy. Pomidorki dzielimy na połówki. Szpinak w razie potrzeby płuczemy pod bieżącą zimną wodą.
- Na średnim ogniu w głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Dorzucamy szpinak i podgrzewamy przez ok. 3 minuty często mieszając, w międzyczasie dodając nieco soli. Liście ulegną zblanszowaniu, a część wody wyparuje, jednak szpinak nie powinien do końca utracić swojej liściastej struktury. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia, czasami mieszając, do zgęstnienia płynu.
- W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z odrobiną masła i wrzucamy kawałki kurczaka. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy intensywnie przez 3-4 minuty, ze wszystkich stron do lekkiego zarumienienia, czasami mieszając. Pod koniec dodajemy również pomidorki.
- Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w osolonej wodzie. Odsączony mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy.
- Na talerze nakładamy kolejno makaron, szpinak oraz mięso z pomidorkami. Od razu podajemy.
- Składniki wyjściowe
- Gotowe danie
Brzmi smakowicie!! Dzisiaj zrobię :))