Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem

Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem

Podstawowy sposób przygotowania risotto jako takiego jest mało zróżnicowany. Zazwyczaj wygląda mniej więcej tak, że odpowiednią do tego odmianę kleistego ryżu mieszamy z zeszkloną na maśle lub oliwie cebulą, a następnie zalewamy stopniowo winem i bulionem. Ważne jest częste mieszanie składników. W ten sposób po ok. 20 minutach otrzymujemy miękki, ale nie rozgotowany ryż o intensywnym smaku. To oczywiście tylko pewna podstawa, na której możemy konstruować kolejne receptury. Jedną z nich jest risotto po mediolańsku. Jest to jednak bardzo prosta wersja risotto, gdyż najważniejszą specyficznością jest dodanie do ryżu szafranu – tylko i aż. Nadaje on wszakże potrawie bardzo charakterystyczny intensywnie żółty kolor, jak również specyficzny aromat. Inne cechy risotto po mediolańsku to dodatek tartego sera czy użycie smalcu zamiast masła.

Risotto po mediolańsku samo w sobie jest jednak bardzo uniwersalną bazą dla kolejnych przepisów. Dodatek kurczaka nie mieści się przecież w podstawowej recepturze, a jednak przez wielu jest stosowany. Ja czasami stosuję również owoce morza – krewetki, małże, kalmara. Wówczas potrawa nasuwa mi skojarzenia z hiszpańską paellą. Widziałem również wariację z zielonym groszkiem, a możliwości jest przecież bez liku.




Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem

Jedno z najbardziej znanych na świecie risotto w wersji wzbogaconej o kawałki smażonego na maśle kurczaka. Obowiązkowy dodatek szafranu nadaje potrawie charakterystyczny intensywnie żółty kolor oraz specyficzny aromat.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 150g ryżu do risotto
  2. 250g filetu z kurczaka
  3. 1 mała cebula
  4. 2 łyżki masła
  5. 150 ml białego wina
  6. 450 ml bulionu
  7. 1/2 łyżeczki soli
  8. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  9. szczypta szafranu
  10. 1 łyżka tartego parmezanu

Instrukcje

  1. Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu, po czym kroimy na dość cienkie paski o długości kilku cm. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy nieco ogień i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia przez ok. 2 minuty. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
  3. Dolewamy większość wina, pozostawiając ok. 20-30 ml. Gotujemy przez chwilę pozwalając ryżowi wchłaniać wino, jednocześnie mieszając oraz dodając pieprz i szafran.
  4. Stopniowo dolewamy bulion w 3-4 porcjach. Ryż gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowania!) pod przykryciem na raczej małym ogniu, często mieszając. Zwykle czas gotowania wynosi ok. 20 minut. Na koniec powinniśmy otrzymać kleisty ryż, który wchłonął cały dolany płyn.
  5. W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzewamy na silnym ogniu 1 łyżkę masła. Dodajemy kawałki kurczaka, w miarę możliwości każdy osobno, solimy. Podsmażamy ze wszystkich stron przez ok. 2 minuty, po czym dolewamy resztę wina. Zagotowujemy do odparowania cieczy, po czym smażymy jeszcze ok. 2 minut do lekkiego zrumienienia.
  6. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania ryżu dodajemy parmezan oraz smażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy.
  7. Risotto podajemy na ciepło niezwłocznie po przygotowaniu.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: