Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami

Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami

To jedno z dań, gdzie połączenie kilku bardzo prostych składników nie tylko daje efekt bardzo smaczny, ale może dać również ciekawy efekt dekoracyjny. Warunkiem tego drugiego jest jednak użycie świeżego, a nie tylko suszonego tymianku. W każdym jednak wariancie przyrządzenie tej potrawy sprowadza się w zasadzie do pokrojenia, tudzież posiekania kilku rzeczy, włożenia ich do garnka i… odczekania aż będą gotowe do spożycia. Warto co najwyżej pamiętać jeszcze o ugotowaniu w odpowiednim momencie kilku garści makaronu. Łatwe? No pewnie że, łatwe – a do tego jak smakuje!




Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami

Łatwa w przygotowaniu potrawa z popularnych składników utrzymana w klimacie kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki użyciu świeżych ziół i kolorowych warzyw charakteryzuje się atrakcyjnym wyglądem.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 3 nogi lub 6 udek z kurczaka (800g)
  2. 2 czerwone papryki (500g)
  3. 300g pieczarek
  4. 2 łyżki siekanego lub suszonego tymianku
  5. sól
  6. pieprz
  7. oliwa

Do podania

  1. 150g makaronu, np. muszelek
  2. kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji

Instrukcje

  1. Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia). Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze części. Warzywa lekko solimy.
  3. Na dno brytfanny wlewamy odrobinę oliwy i wody. Układamy kawałki kurczaka, na nim pieczarki, a na końcu paprykę. Naczynie szczelnie przykrywamy.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 75-90 minut bez dodatkowej ingerencji, upewniając się jedynie, że mięso jest już miękkie.
  5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugotowanego makaronu dolewamy do niego 1-2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy.
  6. Mięso podajemy z pieczarkami, papryką i makaronem, dekorując świeżym tymiankiem.

Uwagi

  1. Danie można przygotować zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Nie mniej jednak świeży tymianek pozwala osiągnąć ciekawy efekt dekoracyjny (patrz zdjęcia).
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: