Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami

To jedno z dań, gdzie połączenie kilku bardzo prostych składników nie tylko daje efekt bardzo smaczny, ale może dać również ciekawy efekt dekoracyjny. Warunkiem tego drugiego jest jednak użycie świeżego, a nie tylko suszonego tymianku. W każdym jednak wariancie przyrządzenie tej potrawy sprowadza się w zasadzie do pokrojenia, tudzież posiekania kilku rzeczy, włożenia ich do garnka i… odczekania aż będą gotowe do spożycia. Warto co najwyżej pamiętać jeszcze o ugotowaniu w odpowiednim momencie kilku garści makaronu. Łatwe? No pewnie że, łatwe – a do tego jak smakuje!

Pieczone udka z kurczaka (nogi) z papryką i pieczarkami
2015-02-06 11:46:13

Łatwa w przygotowaniu potrawa z popularnych składników utrzymana w klimacie kuchni śródziemnomorskiej. Dzięki użyciu świeżych ziół i kolorowych warzyw charakteryzuje się atrakcyjnym wyglądem.
Drukuj
Składniki (dla 2 osób)
- 3 nogi lub 6 udek z kurczaka (800g)
- 2 czerwone papryki (500g)
- 300g pieczarek
- 2 łyżki siekanego lub suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa
Do podania
- 150g makaronu, np. muszelek
- kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji
Instrukcje
- Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia). Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze części. Warzywa lekko solimy.
- Na dno brytfanny wlewamy odrobinę oliwy i wody. Układamy kawałki kurczaka, na nim pieczarki, a na końcu paprykę. Naczynie szczelnie przykrywamy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 75-90 minut bez dodatkowej ingerencji, upewniając się jedynie, że mięso jest już miękkie.
- W międzyczasie gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugotowanego makaronu dolewamy do niego 1-2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy.
- Mięso podajemy z pieczarkami, papryką i makaronem, dekorując świeżym tymiankiem.
Uwagi
- Danie można przygotować zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Nie mniej jednak świeży tymianek pozwala osiągnąć ciekawy efekt dekoracyjny (patrz zdjęcia).
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/
- Składniki wyjściowe
- Oporządzone mięso i pokrojone warzywa
- Jako pierwszą warstwę układamy mięso
- Druga warstwa - papryka i pieczarki
- Pieczone udka z kurczaka z papryką i pieczarkami