Kaczka po tajsku z czerwonym curry

Kaczka po tajsku z czerwonym curry

Prezentujemy kolejny przepis dla zwolenników kaczki. Tym razem będzie to coś w klimacie kuchni azjatyckiej, gdzie jest ona dosyć popularnym mięsem. Kuchnia tajska kojarzy się też często z całkiem uczciwym dodatkiem ostrych przypraw. Skojarzenie słuszne, ale ostatecznie wszystko zależy od proporcji. W tej konkretnej potrawie ostra jest już sama pasta curry, z drugiej jednak strony składnikami są również łagodne mleczko kokosowe oraz liczi, a wykorzystana ilość świeżych papryczek chili to również kwestia indywidualnego wyboru. Wbrew pozorom nie jest to danie trudne czy szczególnie czasochłonne w przygotowaniu. Kaczka piecze się właściwie „sama”, a kiedy mamy ją już gotową pod ręką, po pół godzinie gotowa potrawa może być na naszym stole.




Kaczka po tajsku z czerwonym curry

Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Łatwe w przygotowaniu, a przez to doskonałe zarówno na co dzień jak i na bardziej wymagające okazje.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 1 średnia kaczka (ok. 2kg)
  2. 2 łyżki (40g) czerwonej pasty curry
  3. 200g liczi z puszki
  4. 200g pędów bambusa
  5. 150ml bulionu
  6. 150ml mleczka kokosowego
  7. kilka papryczek chili (wg upodobania)
  8. kilka kawałków trawy cytrynowej (lub 2-3 łyżeczki mielonej w zalewie)
  9. duża garść bazylii tajskiej
  10. kilka łyżek soku z limonki
  11. 1 łyżka sosu rybnego
  12. sól

Do podania

  1. ryż jaśminowy

Instrukcje

  1. Kaczkę dzielimy na części - nogi i wyfiletowane piersi, ale możemy dodać do potrawy również skrzydełka. Lekko solimy i umieszczamy w szczelnie przykrytej (najlepiej folią aluminiową i pokrywką) brytfannie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg) i pieczemy do miękkości (zwykle ok. 90 minut).
  2. Liczi i pędy bambusa odsączamy z syropu / zalewy. Papryczki chili kroimy wzdłużnie na pół – pozostawiając osobno jedną sztukę od dekoracji. Jeśli używamy całej trawy cytrynowej, rozgniatamy ją nieco np. rękojeścią noża.
  3. Na dużej głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać aromat i lekko parować. Dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki, sos rybny oraz trawę cytrynową i chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut.
  4. Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić na 2-3 kawałki, a nogi na pół. Do gotującego się curry dodajemy mięso i pozostałe składniki - liczi, pędy bambusa oraz posiekaną bazylię tajską (zostawiamy trochę do dekoracji). Gotujemy jeszcze powoli przez 15 minut pod przykryciem, w razie potrzeby odparowując na koniec nadmiar płynu.
  5. Podajemy z ryżem jaśminowym i sosem z duszenia.

Uwagi

  1. Jeśli akurat nie macie pod ręką bazylii tajskiej, lepiej po prostu pomińcie ten składnik, aniżeli zastępujcie zwykłą bazylią. Dość znacznie różnią się one smakiem i aromatem.
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia tajska
Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia tajska
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

 

Komentarze (2)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: