Omlet z papryką, pomidorami i fetą

Omlet z papryką, pomidorami i fetą

Ilość przepisów na omlet może wydawać się nieskończona. Z naszego punku widzenia do tych bardziej oryginalnych mogą należeć np. te nawiązujące do tradycji śródziemnomorskich, w szczególności z jego wschodnich i południowych regionów. Prezentowany poniżej był oryginalnie zainspirowany przepisem z kuchni tureckiej. Co prawda dość znacznie odszedłem od „oryginału”, jednak pewne kluczowe składniki pozostały: feta, pomidory, kmin rzymski (kumin) czy podanie tego omletu z pitą. Szczególnego podkreślenia wymaga kumin – jest to przyprawa o bardzo specyficznym i silnym aromacie, która dodana nawet w niewielkiej ilości wywiera swój wyraźny wpływ na potrawę. Nie inaczej jest i tutaj – bez kminu tego dania tak naprawdę nie będzie.

Omlety kojarzą się zwykle ze śniadaniem, jednak ja tę konkretną potrawę przygotowuję raczej w godzinach popołudniowych i wieczornych, gdy sprawdza się dobrze jako dość lekka przekąska. Wynika to głównie z faktu, że choć nie jest jakoś specjalnie czasochłonna w przygotowaniu, to jednak wiąż wymaga nieco więcej czasu niż zazwyczaj mamy go do dyspozycji rano.




Omlet z papryką, pomidorami i fetą

Kolorowe, lekkie i szybkie danie dla entuzjastów fety i pity. Z niemożliwym do pomylenia z czymkolwiek innym aromatem kuminu.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 3 duże (L) jajka
  2. 100g fety
  3. 1/2 średniej czerwonej papryki
  4. 1/2 średniej zielonej papryki
  5. 1 papryczka chili
  6. 1 średni / 2 małe pomidory
  7. dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki
  8. kilka łyżek oliwy
  9. 1/2 łyżeczki mielonego lub rozbitego w moździerzu kminu rzymskiego
  10. 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  11. sól i czarny świeżo mielony pieprz w ilości do smaku
  12. 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

Do podania

  1. pita

Instrukcje

  1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt szerokie (ok. 5mm) paski. Pomidory kroimy na niezbyt grube plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części. Zieloną dymkę kroimy na kawałki, fetę kruszymy lub kroimy w drobną kostkę.
  2. Na patelni grillowej na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 1 jedną łyżkę oliwy. Wrzucamy paprykę i grillujemy intensywnie przez ok. 3 minuty, co pewien czas mieszając. Dodajemy pomidory i solimy; grillujemy dodatkowe 2-3 minuty, w razie potrzeby zmniejszając ogień.
  3. W międzyczasie w misce energicznie rozbijamy jajka, do których dodajemy jogurt, kmin rzymski, mieloną paprykę oraz nieco soli i pieprzu. Jajka powinny być dokładnie roztrzepane i spienione.
  4. Na patelni do naleśników/omletów rozgrzewamy na średnim ogniu 1-2 łyżki oliwy. Wlewamy na nią roztrzepane jajka. Podgrzewamy ok. 3 minut aż do ścięcia, w międzyczasie rozdzielając omlet miękką plastikową lub drewnianą łyżką na pół.
  5. Omlet umieszczamy na talerzu. Układamy na nim grillowane warzywa, posypujemy dymką, fetą i ewentualnie pieprzem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: