Kurczak po andaluzyjsku

Tę potrawę pamiętam praktycznie jeszcze z dzieciństwa. Były to czasy, kiedy takie rzeczy stanowiły prawdziwy powiew świeżości po latach dość smętnego, również kulinarnie, PRL-u. To jednak było dwie dekady temu, a więc dawno i w zupełnie innym świecie. Dzisiaj kurczak po andaluzyjsku, który nie jest może szczególnie popularną, ale na pewno też nie jakąś nieznaną u nas potrawą, nie robi już takiego wrażenia. Wciąż jednak można go polecić jako smaczny, zdrowy i ładnie prezentujący się na talerzu, a w dodatku niezbyt trudny i mało czasochłonny w przygotowaniu. Choć dla mnie osobiście danie to ma w sobie jeszcze coś, co stawowi o jego swoistej unikalności. Jest nim połączenie smaków papryki, pomidorów, zielonych oliwek, kurczaka i szynki w postaci sosu, w którym wszystkie te składniki się duszą. Jego smak jest tak specyficzny, że nie występuje w żadnym innym daniu z mojego „repertuaru”, który, umówmy się, wcale taki mały nie jest. Dlatego, choć odwołuję się tu rzecz jasna do moich czysto subiektywnych upodobań, gorąco polecam każdemu, aby choć raz spróbował kurczaka po andaluzyjsku.

Kurczak po andaluzyjsku

Składniki (dla 4 osób)
- 1 średni kurczak (1,8kg)
- 2 duże lub 3 średnie czerwone (lub czerwone i żółte) papryki (600g)
- 800g niezbyt dużych pomidorów
- 150g zielonych oliwek
- 100g dobrej szynki w plasterkach
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
Do podania
- gotowany biały ryż
Instrukcje
- Kurczaka dzielimy na 6 porcji: nogi, piersi oraz skrzydełka. Nacieramy ze wszystkich stron pieprzem oraz połową soli.
- Pomidory kroimy w ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale wycinamy nadmiar łykowatych części. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym tniemy w paski o szerokości ok. 1 cm. Plastry szynki tniemy na paski o szerokości ok. 2 cm.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Kawałki kurczaka podsmażamy ze wszystkich stron na lekko złoto przez ok. 6 minut.
- Na dno brytfanny układamy podsmażone kawałki kurczaka i zasypujemy oliwkami. Następnie układamy naprzemiennie pomidory, paprykę i szynkę, posypując je mieloną papryką oraz resztą soli.
- Kurczaka z warzywami i szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały.
- Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem i sosem z duszenia.
- Składniki wyjściowe
- Pokrojone warzywa i szynka
- Zaczynamy od obsmażenia mięsa
- Na dnie brytfanny umieszczamy mięso i oliwki
- Następnie na przemian pomidory, paprykę i szynkę
- Gotowe danie