Kurczak po andaluzyjsku

Kurczak po andaluzyjsku

Tę potrawę pamiętam praktycznie jeszcze z dzieciństwa. Były to czasy, kiedy takie rzeczy stanowiły prawdziwy powiew świeżości po latach dość smętnego, również kulinarnie, PRL-u. To jednak było dwie dekady temu, a więc dawno i w zupełnie innym świecie. Dzisiaj kurczak po andaluzyjsku, który nie jest może szczególnie popularną, ale na pewno też nie jakąś nieznaną u nas potrawą, nie robi już takiego wrażenia. Wciąż jednak można go polecić jako smaczny, zdrowy i ładnie prezentujący się na talerzu, a w dodatku niezbyt trudny i mało czasochłonny w przygotowaniu. Choć dla mnie osobiście danie to ma w sobie jeszcze coś, co stawowi o jego swoistej unikalności. Jest nim połączenie smaków papryki, pomidorów, zielonych oliwek, kurczaka i szynki w postaci sosu, w którym wszystkie te składniki się duszą. Jego smak jest tak specyficzny, że nie występuje w żadnym innym daniu z mojego „repertuaru”, który, umówmy się, wcale taki mały nie jest. Dlatego, choć odwołuję się tu rzecz jasna do moich czysto subiektywnych upodobań, gorąco polecam każdemu, aby choć raz spróbował kurczaka po andaluzyjsku.




Kurczak po andaluzyjsku

Proste w przygotowaniu, kolorowe danie o oryginalnym smaku. Chude mięso z kurczaka połączone z dużą ilością papryki i pomidorów, wzbogacone dodatkowo zielonymi oliwkami i szynką.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 1 średni kurczak (1,8kg)
  2. 2 duże lub 3 średnie czerwone (lub czerwone i żółte) papryki (600g)
  3. 800g niezbyt dużych pomidorów
  4. 150g zielonych oliwek
  5. 100g dobrej szynki w plasterkach
  6. 2 łyżeczki soli
  7. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  8. 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  9. 2 łyżki oliwy

Do podania

  1. gotowany biały ryż

Instrukcje

  1. Kurczaka dzielimy na 6 porcji: nogi, piersi oraz skrzydełka. Nacieramy ze wszystkich stron pieprzem oraz połową soli.
  2. Pomidory kroimy w ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale wycinamy nadmiar łykowatych części. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym tniemy w paski o szerokości ok. 1 cm. Plastry szynki tniemy na paski o szerokości ok. 2 cm.
  3. Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Kawałki kurczaka podsmażamy ze wszystkich stron na lekko złoto przez ok. 6 minut.
  4. Na dno brytfanny układamy podsmażone kawałki kurczaka i zasypujemy oliwkami. Następnie układamy naprzemiennie pomidory, paprykę i szynkę, posypując je mieloną papryką oraz resztą soli.
  5. Kurczaka z warzywami i szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez 90 minut. Co jakiś czas potrząsamy lekko zawartością brytfanny, aby składniki się wymieszały.
  6. Mięso z warzywami podajemy z białym ryżem i sosem z duszenia.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: