Jajka po panagiursku

Pierwszy raz spotkałem się z takim sposobem przyrządzenia jajek w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska. I poza tym niewiele miałem okazji, aby spotkać się z jakimś alternatywnym przepisem na jajka po panagiursku. Nie jest to widać szczególnie znane danie, jednak jego wspólnym mianownikiem, oprócz rzecz jasna jajek, była zawsze feta. W każdym bądź razie dla osób, które lubią i jajka (w tym przypadku jajka w koszulkach) i fetę, powinno to być wyjątkowo smaczne danie. Ja osobiście zakochałem się w nim od pierwszej konsumpcji. A wziąwszy jeszcze pod uwagę względną łatwość i krótki czas przygotowania – to już prawie rewelacja. Do jajek po panagiursku doskonale pasuje południowa pita, z którą zawsze je podaję. Poniżej prezentuję przepis w wersji, która końcowym rezultatem niewiele różni się od książkowej.

Jajka po panagiursku

Składniki (dla 2 osób)
- 4 duże (L) jajka
- 100g fety
- 100ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- 1 lub 2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Do podania
- pita
Instrukcje
- Jajka w koszulkach przygotowujemy zgodnie z naszymi poradami. Do 1 – 1,5 litra wody dodajemy 4 łyżki octu, 2 liście laurowe i połowę kolorowego pieprzu. Resztę pieprzu dodajemy wraz z kolejnymi jajkami, gdyż każde z ich będzie pochłaniało ścinającym się białkiem część pływających w wodzie ziaren.
- W międzyczasie fetę kroimy w niewielką kostkę, a ząbki czosnku, po obraniu, na cienkie 1-2mm plasterki.
- Na talerzach rozkładamy po 2 jajka w koszulkach. Oblewamy je dookoła jogurtem i posypujemy całość fetą.
- Masło wraz z papryką roztapiamy na patelni na małym ogniu. Gdy zacznie lekko wrzeć, wrzucamy na nie czosnek na ok. 20-30 sekund. Tak uzyskaną mieszanką masła, papryki i czosnku oblewamy jajka z fetą i jogurtem.
- Składniki
- Jajka przygotowujemy w wodzie z przyprawami
- Jajka w koszulkach z kolorowym pieprzem
- Masło z papryką i czosnkiem
- Gotowe danie