Kurczak z 40 ząbkami czosnku

Kurczak z 40 ząbkami czosnku, zwany też u nas kurczakiem w 40 ząbkach czosnku, to dosyć znana potrawa kuchni francuskiej. Jej nazwa jest wprawdzie dość umowna. Po pierwsze dlatego, że nie zawsze jest przyrządzany cały kurczak. W szczególności często są to same nogi lub udka. Po drugie, nie musi to być dokładnie wyliczone 40 ząbków czosnku. Zwykle oznacza to tyle co jego 2 lub 3 główki, ewentualnie proporcjonalnie mniej jeśli przyrządzamy np. tylko 2 nogi dla 2 osób. Jedno jest jednak pewne – zawsze występuje w tym daniu i mięso z kurczaka i ząbki czosnku. Na dobrą zresztą sprawę niewiele poza tym – jakkolwiek istnieją nieco różniące się od siebie wersje tej potrawy, zarówno pod względem szczegółowych składników jak i sposobu wykonania, to jednak jest ona zawsze bardzo prosta pod każdym z tych względów. Dlatego doskonale nadaje się dla osób, którym brakuje czasu na gotowanie.
Zarówno z własnych doświadczeń jak i napotkanych opisów tego dania wnioskuję, że dla niektórych dość przerażająco brzmi tytułowe „40 ząbków czosnku”. Bo to ostre w smaku warzywo, prawda? Prawda, ale nie dotyczy to chociażby czosnku pieczonego! Każdy kto miał z nim do czynienia zauważył pewnie, że jakkolwiek aromatyczny i wyrazisty w smaku, nie jest on jednak żadną miarą ostry. Zresztą taki efekt przynosi już nawet kilka minut smażenia, a co dopiero 1,5 godziny przebywania w piekarniku. Tę zaś konkretną potrawę konstytuuje jego tandem z mięsem kurczaka. Można w niej wymieniać wszelkie inne składniki, ale czosnku i kurczaka zabraknąć nie może nigdy.

Kurczak z 40 ząbkami czosnku

Składniki (dla 2 osób)
- 1 mały kurczak (1,5kg)
- 2 główki czosnku
- 100ml (pół)wytrawnego białego wina (można zastąpić taką samą ilością wody)
- 1 czubata łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka soli
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 2 łyżki masła
- 600g niezbyt dużych ziemniaków
Instrukcje
- Kurczaka dokładnie opłukujemy zimną wodą i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy gruczoł kuprowy, skrzydełka zaginamy pod spód. Ziarna pieprzu ubijamy częściowo w moździerzu tak, aby każde z nich rozpadło się na kilka kawałków, jednak nie na proszek. Tak przygotowanym pieprzem oraz solą nacieramy z zewnątrz całego kurczaka.
- Jedną łyżkę masła rozgrzewamy na patelni na dość silnym ogniu. Kiedy masło zacznie wrzeć, obsmażamy kurczaka – ze wszystkich stron na lekko złoto, łącznie przez kilka minut. W razie potrzeby zmniejszamy ogień. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do brytfanny. Związujemy ze sobą nogi.
- Główki czosnku porcjujemy na poszczególne ząbki, ale ich nie obieramy. Podzielony czosnek i drugą łyżkę masła rozkładamy w brytfannie obok mięsa. Podlewamy dno brytfanny winem (lub wodą). Na koniec posypujemy wszystkie składniki tymiankiem.
- Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 90 minut.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej wodzie. Po odlaniu wody przykrywamy je, aby całkowicie nie wystygły. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa oblewamy ziemniaki sosem z pieczenia i układamy na dnie brytfanny.
- Ostatnie 10 minut pieczenia może odbywać się bez przykrycia – spowoduje to, że skórka na kurczaku bardziej się zarumieni. Jeśli jednak postępujemy w ten sposób, oblejmy najpierw dokładnie kurczaka sosem z pieczenia.
- Składniki wyjściowe
- Kurczaka najpierw obsmażamy na maśle
- Wstępnie obrobione składniki gotowe do pieczenia
- Kurczak z 40 ząbkami czosnku i ziemniakami