Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią

Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią

Z tych czy innych powodów szałwia nie jest w naszym kraju szczególnie popularną przyprawą. Suszoną najłatwiej kupić w aptece lub sklepie zielarskim, a świeża nie zawsze jest łatwo dostępna w sklepach spożywczych. Tymczasem to aromatyczne zioło nadaje potrawom specyficzny zapach i smak trudny do pomylenia z czymkolwiek innym. Dlatego na naszym blogu szałwia, zarówno suszona jak i świeża, z pewnością zawita w wielu potrawach. Jak dotąd mogliście ją spotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku. Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie wam w ręce świeża szałwia, spróbujcie poświęcić pół godziny (lub mniej) na przygotowanie jej kompozycji ze smażonym kurczakiem i makaronowymi wstążkami. Nie wymaga to wiele czasu ani wysiłku, a efekt jest naprawdę kapitalny!




Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią

Proste, ale bogate smakiem połączenie smażonego kurczaka i szałwii z tagliatelle i parmezanem. Idealne na szybki obiad, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby uświetniło także nieco bardziej doniosłe okazje dla dwojga.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 200g filetu z kurczaka
  2. 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine
  3. 1 czubata łyżka parmezanu
  4. 100ml (pół)wytrawnego białego wina
  5. garść świeżych liści szałwii + kilka do przybrania
  6. 1/2 łyżeczki soli + szczypta do gotowania makaronu
  7. 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  8. 1 łyżka masła z łyżeczką oliwy
  9. 1 łyżka oliwy do gotowania makaronu

Instrukcje

  1. Filet z kurczaka tniemy na niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów (patrz zdjęcia), a następnie posypujemy je solą i pieprzem.
  2. Masło z dodatkiem oliwy roztapiamy na patelni na średnim ogniu. Gdy zaczyna wrzeć, kładziemy na nie paski kurczaka – w miarę możliwości każdy osobno. Następnie zalewamy całość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając.
  3. Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso powinno się lekko zrumienić, a winno-maślany sos zrobić się gęsty. Zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy.
  4. W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy. Koniec gotowania makaronu powinien przypaść na krótko po zakończeniu smażenia mięsa. Dodajemy wówczas do mięsa i szałwii osączony z wody jeszcze gorący makaron – partiami razem z parmezanem. Mieszamy bardzo dokładnie całość, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  5. Potrawę podajemy natychmiast na ciepło udekorowaną dodatkowymi listkami szałwii.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: