Śródziemnomorska sałatka z holloumi

Śródziemnomorska sałatka z holloumi

Dzisiejszym przepisem debiutują na naszym blogu sery przeznaczone do grillowania i smażenia. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście cypryjskie z pochodzenia halloumi. Ostatnio zdaje się zyskiwać na popularności również w Polsce i można je łatwo znaleźć m.in. w menu różnych restauracji. Drugim kluczowym składnikiem dzisiejszej sałatki jest młoda sałata rzymska – to również jej debiut u nas. Oba te składniki będziemy w zasadzie podsmażać na niewielkiej ilości oliwy, ale technicznie można to sobie też zorganizować jako grillowanie.

Pozostałe produkty z przepisu stosowaliśmy już nieraz i są one dość typowe i popularne. Jednak z połączenia całości powstaje świetnie smakująca i wyglądają sałatka. Można ją podawać z lekkim pieczywem, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Broni się też doskonale nawet nie jako przystawka, ale jako w pełni samodzielne bezmięsne danie. Jakkolwiek zalecam podawanie jej krótko po przygotowaniu, to jednak z doświadczenia wiem, że nawet “porzucona” na kilka godzin w temperaturze pokojowej nadal pozostaje wyborna 🙂




Śródziemnomorska sałatka z holloumi

Wyborna śródziemnomorska sałatka z grillowanym holloumi i sałatą rzymską. Doskonała zarówno jako przystawka jak i samodzielne zdrowe danie.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 2 młode sałaty rzymskie
  2. 200g halloumi
  3. 200g kolorowych pomidorków koktajlowych
  4. garść anchois z oleju
  5. 3 duże jajka
  6. oliwa

Dressing

  1. 1 łyżka siekanego koperku
  2. 3 łyżki octu z białego wina
  3. 3 łyżki oliwy

Instrukcje

  1. Jajka gotujemy na półtwardo (ok. 4 minuty). Rozkruszamy częściowo skorupki i pozostawiamy na kilka minut zimnej wodzie. Następnie możemy je obrać.
  2. Halloumi kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Patelnię nasmarowujemy niewielką ilością oliwy i rozgrzewamy na dość silnym ogniu. Wrzucamy halloumi i smażymy intensywnie ze wszystkich stron, przez kilka minut do zarumienienia.
  3. Sałaty rzymskie dzielimy wzdłużnie na pół. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Kładziemy połówki sałat wewnętrzną stroną do patelni. Smażymy przez 1 minutę do zarumienienia. Dodajemy jeszcze nieco oliwy, odwracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty, Na koniec wycinamy łykowate części od strony łodygi/korzenia.
  4. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Razem z anchois mieszamy z usmażonym halloumi. Jajka rozkrajamy wzdłużnie na pół. Składniki dressingu mieszamy dokładnie w osobnym naczyniu.
  5. Połówki sałat układamy w salaterkach (głębokich talerzach) rozciętą częścią do góry. Kładziemy na nich wymieszane haloumi z pomidorkami i anchois. Na samą górę kładziemy połówki jajek. Na koniec polewamy całość dressingiem z koperkiem.

Uwagi

  1. Opcjonalnie możemy posypać sałatkę czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Z tą ostatnią bądźmy jednak ostrożni, gdyż ser i anchois są już prawdopodobnie dostatecznie słone.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: