Postna kapusta z grzybami

W moim domu postna kapusta z grzybami była, oprócz farszu do wigilijnych pierogów, także samodzielnym dodatkiem do wigilijnego karpia. Jej niepowtarzalny zapach i aromat niezależnie od pory roku i pogody za oknem zawsze będzie mi się kojarzył z białymi świętami. Rodzinna receptura praktycznie się nie zmieniła, choć w zależności od pokolenia przyrządzana była nieco odmiennie. Babcia kapustę dodatkowo szatkowała, a grzyby umieszczała w kapuście w całości. Mama robiła odwrotnie kapustę dodatkowo odciskając. Ja również przyrządzam ją po swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie.
Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie podchodzące do zwrotu postny mogą przy tym zastąpić masło margaryną lub innym tłuszczem roślinnym.

Postna kapusta z grzybami

Składniki
- 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką)
- 100 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 mała marchewka (jeśli nie ma jej w kapuście)
- łyżka masła
- pieprz
Instrukcje
- Grzyby włóż do naczynia i zalej zimną wodą o dwukrotnej ich objętości. Przykryj i odstaw na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc.
- Namoczone grzyby wraz z wodą przelej do rondelka, doprowadź do wrzenia i gotuj minimum 30 minut do miękkości. Po tym czasie odcedź je na sitku – nie wylewaj wody!
- Kapustę odciśnij (nie wylewaj jeszcze wody po kapuście) i jeżeli jest bez dodatku marchwi zetrzyj małą marchewkę na grubych oczkach. Całość niezbyt drobno posiekaj.
- Przełóż kapustę do garnka, zalej wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i duś na niewielkim ogniu około 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na dużej głębokiej patelni. Dobrze jeśli cebulka się trochę przyrumieni. Dodaj grzyby, odrobinę wody, i duś pod przykryciem. Najlepiej wykonywać duszenie kapusty i grzybów w miarę jednocześnie, aby dać ok. 30 minut obu składnikom.
- Po upływie 30 minut przełóż kapustę do grzybów (właśnie tak – nie odwrotnie) i duś całość pod przykryciem do pożądanej miękkości (około 1-1,5h). W połowie tego czasu posmakuj i w zależności od upodobań dolej kwasu od kapusty, (gdy wolisz bardziej kwaśną) lub wody. Pod koniec gotowania dopraw pieprzem do smaku.
Uwagi
- Jeśli tak przygotowaną kapustę z grzybami zamierzasz wykorzystać jako farsz do uszek lub pierogów, możesz ją dodatkowo zmielić w maszynce do mięsa.