Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką

W naszym jadłospisie zawsze znajdzie się miejsce na zdrowe sałatki ryb i owoców morza. Dzisiaj kolejna propozycja, tym razem z holenderskim matjasem w roli głównej. I to jest składnik kluczowy i niezastąpiony 🙂 Poza tym jednak będzie trochę w stylu śródziemnomorskim i można „kombinować” ze składem i proporcjami – warzywa, oliwa, anchois… Będzie również bardzo prosto i szybko – przygotowanie takiej sałatki zajmie naprawdę niewiele czasu. Za to jej niebanalny smak i atrakcyjny wygląd sprawi, że będzie zarówno ciekawym urozmaiceniem diety, jak i ozdobą imprezowego stołu. Polecamy podawać z lekkim pieczywem – tradycyjnym pszennym lub chrupkim z różnych ziaren.

Sałatka z holenderskiego matjasa z fasolką
2020-10-05 22:08:41

Kolorowa sałatka z holenderskiego matjasa z anchois i kolorowymi warzywami. Atrakcyjna propozycja na co dzień i na imprezowy stół.
Drukuj
Składniki (dla 4 osób)
- 3-4 holenderskie matjasy (ok. 300g)
- 75g filetów anchois
- 250g fasolki szparagowej
- 3 pomidory śliwkowe (lub inne z dużą ilością miąższu, ok. 300g)
- 1 średnia czerwona cebula (180g)
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- sól do smaku (ostrożnie)
Do podania
- lekkie pieczywo
Instrukcje
- Pomidory rozcinamy wzdłużnie na ćwiartki, usuwamy pestki, a następnie kroimy w długie paski. Cebulę obieramy, rozcinamy wzdłużnie na pół, a następnie w poprzek na cienkie piórka, które rozdzielamy palcami na pojedyczne nitki.
- Płaty matjasów dzielimy na 2-3 części, a następnie kroimy wzdłuż na ok. półcentymetrowej grubości długie paski.
- W międzyczasie gotujemy fasolkę wrzucając ją do ok. 2 litrów dobrze osolonej wrzącej wody. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 min. na al dente.
- Wszystkie składniki starannie mieszamy w odpowiednio dużym naczyniu. Możemy ostrożnie osolić do smaku. Pozostawiamy na ok. pół godziny pod przykryciem w chłodnym miejscu i podajemy.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/