Ciasto – chlebek bananowy

Ciasto – chlebek bananowy

Tym razem coś dla miłośników słodkich wypieków pełnych bakali i podobnych do nich dodatków. Ciasto opiera się na dojrzałych bananach, jednak dzięki niemal dowolnemu doborowi dodatków jego szczegółowy skład możemy konfigurować w zależności zarówno od indywidualnych upodobań jak i tego co aktualnie mamy pod ręką. Jeżeli jesteśmy szczególnymi miłośnikami bananów, to oprócz tych świeżych możemy nawet dodać do ciasta posiekane banany suszone 🙂 A po za tym suszone śliwki, figi, rodzynki, daktyle, migdały czy orzechy dowolnego rodzaju…

Do tego rodzaju wypieków w szczególny sposób pasuje użycie miodu w roli składnika słodzącego. Chodzi tu zarówno o smak i aromat, jak również finalny wygląd wypieku. Dlatego do przepisu dołączamy kilka wskazówek użycia miodu zamiast cukru lub zastępujących go słodzików.




Chlebek bananowy

Zdrowe, smaczne a przede wszystkim niezwykle proste ciasto z dojrzałych bananów z dodatkiem niemal dowolnych bakalii czy rodzimych suszonych owoców.

Składniki

  1. 4 bardzo dojrzałe banany (im czarniejsza skórka tym lepsze)
  2. 1 szklanka erytrytolu lub 0,5 szklanki miodu
  3. 1,5 szklanki mąki lub zmielonych na proszek płatków owsianych górskich
  4. 1 łyżeczka sody oczyszczonej (w przypadku słodzenia miodem zwiększ o ilość podaną w uwagach)
  5. 1 jajko L
  6. 50g roztopionego masła
  7. 100g bakalii (rodzynek, orzechów) i/lub suszonych owoców krajowych (żurawina, śliwka)

Instrukcje

  1. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z sodą oczyszczoną (płatków owsianych nie przesiewamy).
  2. Bakalie pokrusz, a owoce posiekaj na drobniejsze fragmenty.
  3. W osobnym naczyniu rozgnieć widelcem banany, dodaj erytrytol i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę, jajko, masło, bakalie, a następnie krótko, energicznie lecz dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.
  5. Do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki 25x12 przełóż ciasto i włóż na najniższy poziom rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  6. Piecz przez 1 godzinę i 20 - 30 minut, aby ciasto zbrązowiało na taki kolor jak piernik.

Uwagi

  1. Poza drobnymi wyjątkami nie używam cukru. Nie każdemu jednak może przypaść do gustu erytrytol, ksylitol czy inne słodziki, a z powodzeniem można je (a także cukier) zastąpić miodem prawie we wszystkich przepisach kulinarnych. Dlatego też poniżej prezentuję garść porad od znajomego pszczelarza.
  2. Zastępując słodziki miodem należy zmniejszyć ilość dodawanych płynów o ćwierć objętości dodawanego miodu.
  3. Dodaj pół łyżeczki sody na każde 25 dag dodawanego miodu.
  4. By nie dopuścić do przypalenia ciasta temperaturę wypieku zmniejsz o ok. 20°C.
  5. Aby miód łatwo odchodził od ścianek naczynia pomiarowego przed odmierzaniem, można pokryć jego wewnętrzne roztopionym masłem lub olejem rzepakowym.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: