Grillowany łosoś z warzywną sałatką

Proponujemy kolejne danie z kategorii bardzo łatwych i szybkich w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektownych. Grillowanego łososia podamy z kolorową warzywną sałatką na zimno. Trzeba przyznać, że niezależnie od tego, że takie połączenie świetnie smakuje, to również zachęca do jedzenia przez sam wygląd. Taka magia kolorów 🙂
W różnych źródłach znaleźć można rozmaite przepisy, które w ten czy inny sposób łączą grillowanego łososia z lekką sałatką z warzyw. Nawiasem mówiąc, kiedyś publikowaliśmy już utrzymany w nieco innym klimacie przepis na łososia z klasycznego grilla węglowego, który dekorowaliśmy mieszanką sałat i pomidorów. Ze względów praktycznych zakładał on możliwość przygotowania w warunkach „polowych”. Receptura poniżej przeznaczona jest bardziej do przygotowania w kuchni, przy pomocy patelni i przez cały rok. A że stanowi wynik naszych własnych poszukiwań na „idealny” przepis tego rodzaju, to drugiego takiego nigdzie nie znajdziecie 😉
Nieodzownym składnikiem sałatki są ziemniaki. Chciałoby się powiedzieć, że najlepiej młode. Ale jak to się ma do możliwości przygotowania tego dania o każdej porze roku? Jak najbardziej można, ale zawsze musimy zadbać, żeby były sensownej jakości nawet jeśli młode już nie są. To ważne, bo ze wszystkich składników chyba właśnie z dostępnością dobrych ziemniaków bywa najgorzej. Natomiast z ciekawych alternatyw dla innych składników można spróbować w miejsce strączkowego groszku ugotowanej al dente zielonej fasolki szparagowej. Ciekawym dodatkiem może być również świeży młody szpinak.

Grillowany łosoś z warzywną sałatką

Składniki (dla 2 osób)
- 2 kawałki fileta z łososia ze skórą (po ok. 250g)
- garść małych lub 2-3 nieduże ziemniaki (300g)
- 200g pomidorków koktajlowych
- 120g groszku śnieżnego (płaskie strąki)
- 70g czarnych oliwek
- oliwa
- 1 czubata łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- sól
Instrukcje
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane trzymamy przez jakiś pod częściowym przykryciem do względnego ostygnięcia. Alternatywnie, jeśli nie są zbyt małe, możemy je ugotować w mundurkach i obrać po wystygnięciu – dopiero wówczas należy je osolić.
- Łososia solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Na patelni grillowej na średnim ogniu rozgrzewamy niewielką (2-3 łyżki) ilość oliwy i kładziemy łososia mięsem do dołu. Grillujemy umiarkowanie intensywnie przez 7-8 minut, odwracamy skórą do dołu i grillujemy kolejne 7-8 minut. Zdejmujemy z patelni, pozwalamy odpocząć mięsu przez kilka minut, po czym usuwamy skórę.
- Ugotowane przestudzone ziemniaki kroimy w grubą (2-3cm) kostkę. Pomidorki dzielimy na połówki, a groszek tniemy na mniejsze kawałki.
- Przygotowujemy dressing: w naczyniu dokładnie mieszamy ze sobą 6 łyżek oliwy, 1 czubatą łyżeczkę ziarnistej musztardy oraz łyżeczkę posiekanego koperku.
- Na talerz wykładamy łososia i wymieszane ze sobą ziemniaki, pomidorki, groszek i oliwki. Sałatkę dekorujemy musztardowo-koperkowym dressingiem.