„Amerykańskie śniadanie”

„Amerykańskie śniadanie”

Niedawno opublikowaliśmy przepis na coś, co można by określić jako jajka sadzone „po holendersku” (uitsmijter). Dzisiaj kolejna propozycja dla zwolenników sadzonych jajek, ale w nieco innym wydaniu. Tytuł dzisiejszego wpisu potraktujcie wprawdzie z pewnym przymrużeniem oka, aczkolwiek nie jest on całkiem przypadkowy. Zapewne wielu z Was skojarzy ten przepis również z czymś co określane jest jako „angielskie śniadanie” – i też będzie to w dużej mierze trafione. Ale tak naprawdę nasz tytuł wziął się po prostu z braku lepszego określenia na podobne danie, jakie zdarzyło mi się zobaczyć w pewnej restauracji z amerykańskim jedzeniem 🙂




„Amerykańskie śniadanie”

Jajka sadzone ze smażonym boczkiem, fasolką i grillowanymi pomidorami przygotowane w stylu, który można określić jako angielskie lub amerykańskie śniadanie.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 duże (L) jajka
  2. kilka dużych plastrów wędzonego boczku
  3. kilka ulubionych cienkich kiełbasek – wędzonych, parzonych lub surowych
  4. 2 średnie pomidory
  5. duża garść ciętej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  6. 1 łyżeczka suszonej bazylii
  7. 1 łyżka oliwy
  8. 1 łyżeczka masła
  9. sól
  10. czarny pieprz świeżo mielony

Instrukcje

  1. Pomidory rozkrajamy na połówki. Nacieramy na całej powierzchni oliwą (najlepiej przy użyciu silikonowego pędzelka), następnie posypujemy solą, pieprzem i bazylią. Kładziemy na suchej, dobrze rozgrzanej na średnim ogniu patelni grillowej, najpierw rozciętą częścią do dołu. Grillujemy niezbyt gwałtownie przez ok. 15 minut, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.
  2. W międzyczasie na dobrze rozgrzanej na średnim ogniu zwykłej patelni układamy „na sucho” plastry boczku. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, na lekko rumiano i do wytopienia tłuszczu, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. Usmażony boczek zdejmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego wcześniej do 70-80 stopni).
  3. Na tłuszczu z boczku smażymy kiełbaski – również przez ok. 3-4 minuty (surowe nieco dłużej) przetaczając je co jakiś czas w tłuszczu na drugą stronę. Gotowe odkładamy w ciepłe miejsce razem z boczkiem.
  4. Na patelni roztapiamy dodatkowo łyżeczkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wbijamy całe jajka i zmniejszamy nieco ogień. Podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy jajka na patelni przez kolejne kilka minut, aby się do końca ścięły. Pod koniec posypujemy lekko solą i pieprzem.
  5. Równolegle do przygotowania pozostałych składników gotujemy fasolkę – wrzucając ją do mocno gotującej się dość dużej ilości osolonej wody. Gotujemy na al dente (nie rozgotowujemy!) najlepiej bez przykrycia przez kilka (mrożona) do kilkunastu (świeża) minut.
  6. Na talerze wykładamy boczek, na niego jajka, a obok pozostałe składniki. Podajemy najlepiej z bułeczkami z masłem.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: