Uitsmijter

Uitsmijter

Nie wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i sera. Nie należy się jednak zbyt mocno przywiązywać do tego wyliczenia, gdyż zróżnicowanie użytych składników oraz sposobów przygotowania jest znaczne i funkcjonuje wiele różnych wersji takiej przekąski – nie tylko w Holandii, ale także w Niemczech (tam jako Strammer Max). Kluczowym składnikiem pozostaje jednak sadzone jajko i dlatego naszą dzisiejszą publikację dedykujemy przede wszystkim jego miłośnikom.

Nasza propozycja w rzeczywistości wykracza dalece poza podstawową, wprawdzie pożywną, ale dość ubogą wersję tej potrawy. W jej pierwotnych założeniach leży jednak to, aby można było ją przygotować „szybko i z byle czego”. Innymi słowy, wziąć kawałek chleba i „rzucić” na niego kawałek szynki, sera i szybko usadzone jajka. Wziąwszy to po uwagę możecie przyjąć, że przepis poniżej to opcja niemal luksusowa 😉 Wciąż jednak jej przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15-20 minut. Niech również będzie dla Was inspiracją do poszukiwania własnego „idealnego” połączenia składników jak i metod przygotowania. Takie kanapki mają bowiem też np. swoje wersje zapiekane, gdzie składniki układa sie na pieczywie i umieszcza na pewien czas w piekarniku.

P.S. Dla nieznających języka niderlandzkiego, coś ok. 1 sekundy instruktarzu jak słowo „uitsmijter” poprawnie wymówić: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Nl-uitsmijter.ogg 🙂




Uitsmijter

Uitsmijter, czyli holenderska kanapka z sadzonym jajkiem – prosta i szybka w przygotowaniu, u nas w „bogatej” wersji na tostach z kolorową i zdrową sałatką.

Składniki (dla 2 osób)

  1. 4 duże (L) jajka
  2. 4 kromki mieszanego chleba tostowego
  3. 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki
  4. 4 plasterki topionego sera
  5. kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej)
  6. 2 łyżki masła
  7. 2-3 łyżki oliwy
  8. sól
  9. czarny pieprz świeżo mielony

Sałatka

  1. 1 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado,
  2. 200g pomidorków koktajlowych
  3. 150g karczochów z zalewy
  4. kilka łyżek soku z cytryny lub limonki

Instrukcje

  1. Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy łyżkę masła i nieco oliwy. Plastry szynki dzielimy na mniejsze części (połówki, ćwiartki), tak aby pasowały wielkością to tostów. Obsmażamy na wrzącym maśle na lekko rumiano – po ok. 1 minucie na stronę.
  2. Na patelnię dodajemy jeszcze kolejną łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wbijamy na nie jajka. Po ok. 2 minutach odłączamy ogień, jednak pozostawiamy jajka na patelni przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec lekko je solimy.
  3. Chleb tostowy opiekamy zawczasu w tosterze na lekko rumiano i pozwalamy chwilę przestygnąć. Wówczas układamy na nim kolejno sałatę, ser, szynkę oraz sadzone jajko, które posypujemy lekko czarnym pieprzem.
  4. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Karczochy dzielimy na mniejsze kawałki. Avocado rozkrajamy wzdłużnie na pół, usuwamy pestkę, a następnie dużą łyżką wyjmujemy w całości miąższ. Dzielimy go na mniejsze (ok. 2cm) kawałki i dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Komentarze (1)

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: