Uitsmijter

Nie wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i sera. Nie należy się jednak zbyt mocno przywiązywać do tego wyliczenia, gdyż zróżnicowanie użytych składników oraz sposobów przygotowania jest znaczne i funkcjonuje wiele różnych wersji takiej przekąski – nie tylko w Holandii, ale także w Niemczech (tam jako Strammer Max). Kluczowym składnikiem pozostaje jednak sadzone jajko i dlatego naszą dzisiejszą publikację dedykujemy przede wszystkim jego miłośnikom.
Nasza propozycja w rzeczywistości wykracza dalece poza podstawową, wprawdzie pożywną, ale dość ubogą wersję tej potrawy. W jej pierwotnych założeniach leży jednak to, aby można było ją przygotować „szybko i z byle czego”. Innymi słowy, wziąć kawałek chleba i „rzucić” na niego kawałek szynki, sera i szybko usadzone jajka. Wziąwszy to po uwagę możecie przyjąć, że przepis poniżej to opcja niemal luksusowa 😉 Wciąż jednak jej przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15-20 minut. Niech również będzie dla Was inspiracją do poszukiwania własnego „idealnego” połączenia składników jak i metod przygotowania. Takie kanapki mają bowiem też np. swoje wersje zapiekane, gdzie składniki układa sie na pieczywie i umieszcza na pewien czas w piekarniku.
P.S. Dla nieznających języka niderlandzkiego, coś ok. 1 sekundy instruktarzu jak słowo „uitsmijter” poprawnie wymówić: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Nl-uitsmijter.ogg 🙂

Uitsmijter

Składniki (dla 2 osób)
- 4 duże (L) jajka
- 4 kromki mieszanego chleba tostowego
- 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki
- 4 plasterki topionego sera
- kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej)
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
Sałatka
- 1 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado,
- 200g pomidorków koktajlowych
- 150g karczochów z zalewy
- kilka łyżek soku z cytryny lub limonki
Instrukcje
- Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy łyżkę masła i nieco oliwy. Plastry szynki dzielimy na mniejsze części (połówki, ćwiartki), tak aby pasowały wielkością to tostów. Obsmażamy na wrzącym maśle na lekko rumiano – po ok. 1 minucie na stronę.
- Na patelnię dodajemy jeszcze kolejną łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wbijamy na nie jajka. Po ok. 2 minutach odłączamy ogień, jednak pozostawiamy jajka na patelni przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec lekko je solimy.
- Chleb tostowy opiekamy zawczasu w tosterze na lekko rumiano i pozwalamy chwilę przestygnąć. Wówczas układamy na nim kolejno sałatę, ser, szynkę oraz sadzone jajko, które posypujemy lekko czarnym pieprzem.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Karczochy dzielimy na mniejsze kawałki. Avocado rozkrajamy wzdłużnie na pół, usuwamy pestkę, a następnie dużą łyżką wyjmujemy w całości miąższ. Dzielimy go na mniejsze (ok. 2cm) kawałki i dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy.
Komentarze (1)