Pieczona makrela z warzywami

W Polsce makrela jest dość popularną rybą, ale w 99% przypadków jest to makrela wędzona. Do tego stopnia, że kupno świeżej makreli może okazać się bardzo poważnym wyzwaniem – nie ma jej w ofercie większości sklepów rybnych, a co dopiero supermarketów. Jej kupno nie jest jednak całkowicie niemożliwe, nawet jeśli będzie trzeba trochę poszukać. Spróbować powinny przede wszystkim osoby, którą lubią morskie ryby zbliżone smakiem do śledzi. Podobne jak one makrela będzie czuła się najlepiej wśród raczej wytrawnych dodatków i tak zazwyczaj jest przyrządzana. Można ją przede wszystkim smażyć i piec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu będą niezbyt duże okazy – takie do ok. 400g. Z większymi będzie problem, gdyż mogą wymagać rozkawałkowania, ale przede wszystkim ich mięso nie jest już zbyt delikatne, a nawet upieczona skórka może nie nadawać się do jedzenia (jak ma to miejsce w przypadku makreli wędzonej).
Makrelę z przepisu marynujemy w wytrawnej zalewie przez czas od kilku godzin do kilku dni – przy czym ze swojej strony polecamy co najmniej 24 godziny. Pomijając jednak tę kwestię, w jej przygotowaniu nie ma niczego czasochłonnego, ani tym bardziej trudnego. Po delikatnym podsmażeniu zapiekamy ją i podajemy ze smażonymi/duszonymi warzywami oraz pieczonymi ziemniakami.

Pieczona makrela z warzywami

Składniki (dla 2 osób)
- 2 niezbyt duże makrele (po ok. 400g)
Marynata
- 150ml (pół)wytrawnego białego wina
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki soli
Warzywa
- kawałek pora (biała lub środkowa część, 100g)
- 1 duża marchewka (200g)
- 1 mała biała cebula (120g)
- 1 mała czerwona cebula (120g)
- 1/2 łyżeczki owoców kolendry
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Dodatkowo
- olej rzepakowy
- mąka pszenna
- pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną wg naszego przepisu
Instrukcje
- W odpowiednio dużym do rozmiarów makreli naczyniu rozprowadzamy ze sobą składniki marynaty (czosnek najpierw obieramy i miażdżymy w wyciskarce), po czym zanurzamy w niej ryby. Przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. W tym czasie przynajmniej 1-2 razy odwracamy ryby na drugą stronę.
- Z tak przygotowanych ryb usuwamy nadmiar marynaty. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 2-3mm oleju rzepakowego. Ryby dokładnie obtaczamy w mące i niezwłocznie umieszczamy na patelni. Smażymy po 1-2 minuty na stronę do lekkiego zarumienienia.
- Podsmażone ryby układamy od razu na otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy przez 20 minut, w połowie tego czasu odwracając na drugą stronę.
- Marchewkę i cebulę obieramy. Marchew kroimy w kilkumilimetrowe (pół)plasterki, a cebule w nieco szersze półtalarki. Pora w razie potrzeby dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym kroimy w skośne 1cm kawałki. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu.
- Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy warzywa i smażymy intensywnie przez 3-4 minuty często mieszając. Dodajemy sok z cytryny, kolorowy pieprz, kolendrę i sól do smaku, dokładnie mieszamy. Możemy podlać odrobiną wody. Przykrywamy patelnię, przestawiamy na niezbyt duży ogień i dusimy warzywa przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Gotową rybę podajemy z warzywami oraz z równolegle przygotowanymi pieczonymi ziemniakami.
- Składniki wyjściowe - ryby i marynata
- Składniki wyjściowe - warzywa
- Rybę marynujemy przez min. 24h
- Pokrojone warzywa...
- ...krótko smażymy / dusimy
- Ryby najpierw lekko podsmażamy...
- ...a następnie dobrze zapiekamy
- Pieczona makrela z warzywami