Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu

Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu

Jarmuż to zdrowe, choć nadal trochę mało znane i popularne w Polsce warzywo. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, a w smaku podobny do kapusty, której jest de facto odmianą. Dlatego możemy go stosować m.in. tam gdzie kapustę, chociaż niektórzy zastępują nim również bardzo zdrowy szpinak. Z tym ostatnim ma zbliżoną cechę tego rodzaju, że podczas obróbki termicznej dość znacząco zmniejsza objętość. Dlatego więc jeśli jarmuż np. podsmażamy i zapiekamy, jak w przepisie poniżej, powinniśmy wziąć to pod uwagę.

Poniżej propozycja bardzo prostego, ale wartościowego dania, które może Wam nieco przypominać naszą „góralską” zapiekankę z ziemniaków i kapusty. Dzisiejszy przepis jest jednak luźno inspirowany popularną w Holandii boerenkool met worst. Chociaż w tym konkretnym wypadku jest to raczej jarmuż w wędzonym boczkiem, aniżeli kiełbasą. Może to jednak być kiełbasa, a nie jest wykluczona również wersja bezmięsna.




Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu

Prosta i pożywna zapiekanka z ziemniaków i jarmużu. W przepisie z dodatkiem wędzonego boczku, ale można przygotować także wersję bezmięsną.

Składniki (dla 4 osób)

  1. 200g grubo siekanego jarmużu
  2. 500g ziemniaków
  3. 250g wędzonego boczku
  4. 2 średnie marchewki (250g)
  5. 1 duża cebula (200g)
  6. duża szklanka (300ml) bulionu warzywnego
  7. 2 łyżki masła
  8. sól
  9. świeżo mielony czarny pieprz

Instrukcje

  1. Ziemniaki, cebule i marchewki obieramy. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, cebulę w mniejszą, marchewkę w raczej drobną.
  2. Na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię i wrzucamy na nią boczek. Smażymy przez kilja minut, aż się delikatnie zarumieni i wytopi tłuszcz, często mieszając.
  3. Dodajemy masło, a gdy się roztopi, również cebulę i marchewkę. Chwilę podsmażamy i dodajemy partiami jarmuż, za każdym razem mieszając dokładnie składniki. Przyprawiamy mielonym pieprzem i solą (ostrożnie, sól jest również w boczku i bulionie!) Na koniec dodajemy ziemniaki i również mieszamy.
  4. Przekładamy wszystkie składniki do dopasowanej wielkością brytfanny i podlewamy bulionem. Naczynie szczelnie zamykamy – układając pod pokrywką folię aluminiową, a w braku pokrywki zawijamy szczelnie 2-3 warstwami nieprzerwanej folii.
  5. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez 60 minut.
Kulinarna Pokusa https://www.kulinarnapokusa.pl/

Leave a Reply

  • Kategorie przepisów

  • Ostatnio popularne

    Bulion mięsno-warzywny
    Schab faszerowany śliwkami
    Gulasz z serc z indyka
    Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Kaczka z jabłkami inaczej
    Gęsina w słodkiej kapuście
  • Popularne tagi

  • Obserwuj nas także na

    zBLOGowani.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów przepisy kulinarne rondel myTaste.pl
  • %d bloggers like this: