Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu

Jarmuż to zdrowe, choć nadal trochę mało znane i popularne w Polsce warzywo. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, a w smaku podobny do kapusty, której jest de facto odmianą. Dlatego możemy go stosować m.in. tam gdzie kapustę, chociaż niektórzy zastępują nim również bardzo zdrowy szpinak. Z tym ostatnim ma zbliżoną cechę tego rodzaju, że podczas obróbki termicznej dość znacząco zmniejsza objętość. Dlatego więc jeśli jarmuż np. podsmażamy i zapiekamy, jak w przepisie poniżej, powinniśmy wziąć to pod uwagę.
Poniżej propozycja bardzo prostego, ale wartościowego dania, które może Wam nieco przypominać naszą „góralską” zapiekankę z ziemniaków i kapusty. Dzisiejszy przepis jest jednak luźno inspirowany popularną w Holandii boerenkool met worst. Chociaż w tym konkretnym wypadku jest to raczej jarmuż w wędzonym boczkiem, aniżeli kiełbasą. Może to jednak być kiełbasa, a nie jest wykluczona również wersja bezmięsna.

Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu

Składniki (dla 4 osób)
- 200g grubo siekanego jarmużu
- 500g ziemniaków
- 250g wędzonego boczku
- 2 średnie marchewki (250g)
- 1 duża cebula (200g)
- duża szklanka (300ml) bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Instrukcje
- Ziemniaki, cebule i marchewki obieramy. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, cebulę w mniejszą, marchewkę w raczej drobną.
- Na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię i wrzucamy na nią boczek. Smażymy przez kilja minut, aż się delikatnie zarumieni i wytopi tłuszcz, często mieszając.
- Dodajemy masło, a gdy się roztopi, również cebulę i marchewkę. Chwilę podsmażamy i dodajemy partiami jarmuż, za każdym razem mieszając dokładnie składniki. Przyprawiamy mielonym pieprzem i solą (ostrożnie, sól jest również w boczku i bulionie!) Na koniec dodajemy ziemniaki i również mieszamy.
- Przekładamy wszystkie składniki do dopasowanej wielkością brytfanny i podlewamy bulionem. Naczynie szczelnie zamykamy – układając pod pokrywką folię aluminiową, a w braku pokrywki zawijamy szczelnie 2-3 warstwami nieprzerwanej folii.
- Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) i zapiekamy przez 60 minut.